Tip na výlet: Kremnica nadchne deti aj dospelých, čo všetko tam môžete vidieť

Gabriela Bachárová, 5. augusta 2022 o 04:15

Starobylá Kremnica patrí k mestám, ktoré by mal aspoň raz za život vidieť každý Slovák. Predstavte ju aj deťom.

Štefánikovo námestie z veže v hradnom areáli.

Foto: Gabriela Bachárová

Kremnica patrí k najvýznamnejším banským mestám na Slovensku. Viete, že v 14. storočí sa tu ťažilo najviac zlata v celom Uhorsku? Kremnická mincovňa po dlhé stáročia razila zlaté i strieborné mince, ktoré odoberali panovnícke dvory po celej Európe. Preslávili sa hlavne kremnické dukáty florény. Kremnická mincovňa funguje nepretržite od dávnych čias až dodnes, čo je skutočné unikum.

Na prehliadku mesta a jeho pamiatok si rezervujte celý deň. Turistov najviac láka mestský hrad, ktorý je chránený opevnením. Hrad tvorí súbor viacerých stavieb pôvodne zo 14. až 15. storočia. V areáli sa nachádza prenádherný gotický kostol svätej Kataríny. Ku kostolu bola v 15. storočí voľne pristavaná veža. Dnes má renesančnú podobu, ktorú dostala po požiari v roku 1560. Po stáročia v nej sídlili strážcovia a ohlasovali nebezpečenstvo. V súčasnosti funguje izba strážcov ako expozícia a zároveň je odtiaľ najkrajší výhľad na panorámu mesta a okolité kopce. Návštevníci sa hore dostanú výstupom po 127 točitých kamenných schodoch.

Turistom je prístupná i druhá cirkevná stavba v areáli, gotický karner (karnerová kaplnka je menšia stavba, ktorej účelom bolo uchovávať kostí zosnulých) svätého Ondreja s kostnicou. Steny kaplnky sú zdobené gotickými nástennými maľbami.

Pod hradom leží ikonické a z fotografií všetkých isto dobre známe Štefánikovo námestie, ktoré má unikátny, takmer presne obdĺžnikový tvar. Sadnite si na ňom do jednej z kaviarničiek a kochajte sa tou krásou.

Kremnica čarovná v každom počasí, aj v tom daždivom.

Foto: Gabriela Bachárová

Pozostatky banskej činnosti

A aké by to bolo banské mesto, ak by sa v ňom nedalo ísť do bane. Hodinovú prehliadku podzemia vám sprostredkuje štôlňa Andrej. Sprievodca predstaví dochované banské pamiatky zo 17. až 20. storočia a históriu dobývania zlato-striebornej rudy. Štôlňu vhodne dopĺňa náučný chodník „Po stopách tisícročnej histórie baníctva v Kremnici. V celom meste a jeho okolí môžete ďalej objaviť rozmanité pozostatky banskej činnosti, ako sú zvyšky šácht a štôlní, strojovne či ťažnú vežu.

Deťom aj dospelým sa určite bude v Kremnici páčiť návšteva Múzea mincí a medailí Národnej banky Slovenska, v ktorej si pozrú ukážky mincí od najstarších čias až po bývalé československé a súčasné peniaze. Často ide o naozaj unikátne exponáty. To všetko zasadené do historického vývoja. Okrem mincí v múzeu poobdivujete aj expozíciu medailérstva.

Ako informuje stránka kremnického múzea, súčasťou expozície sú i celky venované histórii samotného mesta, slávneho kremnického baníctva, hutníctva a jedinečnej mincovne, ktorá funguje nepretržite takmer už 700 rokov. Najmä deti tu zaujme imitácia skutočnej bane.

Na prehliadku múzea si vyčleňte pokojne aj niekoľko hodín, je tam veru čo pozerať. Všetko vo veľmi príjemnom prostredí na niekoľkých poschodiach. Múzeum nájdete v priestoroch pôvodne gotického meštianskeho domu na historickom hlavnom námestí.

Svoju expozíciu má v meste aj samotná mincovňa. Na jej prehliadku je potrebné sa vopred nahlásiť telefonicky na číslo 045 67 87 875 alebo e-mailom na shop@mint.sk.

Celá rodina môže v Kremnici navštíviť Múzeum gýča na Štefánikovom námestí. Je to jediná expozícia tohto druhu v Európe, predstavuje zbierku tých najgýčovitejších vecí od výmyslu sveta. Prach tu oprašujú z viac 1 200 ako exponátov. Súčasťou múzea je i Ulička slávnych nosov, ktorá predstavuj odliatky tvárí oceňovaných slovenských humoristov. Na prehliadku sa objednajte deň vopred na telefonickom čísle 0917 467 243.

Hradné opevnenie.

Foto: Gabriela Bachárová

Okolie mesta

Prekrásny výhľad na mesto a Kremnické vrchy je z nevysokej rozhľadne na Krahulskom vrchu. Dostanete sa tam z dvoch smerov. Z mesta vedie k rozhľadni chodník dlhý asi 2,5 kilometra. Miestami je dosť strmý. Pohodlnejšia cesta väčšinou po rovine je z Krahúl, meria asi 1,5 kilometra.

V okolí sa ešte ponúka návšteva neskorogotického kostola svätého Mikuláša z roku 1487, ktorý nájdete v obci Lúčky vzdialenej od Kremnice len pár kilometrov. Povinnou zastávkou je pamätník stredu Európy nad obcou Kremnické Bane, pri gotickom kostole svätého Jána. Pekné sú aj zrúcaniny hradu Hrušov z 13. storočia.

Pozrite si ďalšie fotografie mesta a jeho okolia



Štefánikovo námestie a areál kremnického mestského hradu z okna múzea mincí.

Foto: Gabriela Bachárová


Výhľad na mesto z veže v hradnom areáli.

Foto: Gabriela Bachárová


Výhľad na mesto z rozhľadne na Krahulskom vrchu.

Foto: Gabriela Bachárová


Cesta z mesta na Krahulský vrch.

Foto: Gabriela Bachárová


Neskorogotický kostol v Lúčkach.

Foto: Gabriela Bachárová


Hrad Hrušov.

Foto: Gabriela Bachárová







Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >