Tip na výlet: V Hodruši-Hámroch je viac baníckych pamiatok ako v Štiavnici

Gabriela Bachárová, 9. októbra 2020 o 03:58

Baníckych pamiatok tu nájdete viac ako v blízkej a vychytenejšej Banskej Štiavnici. Navyše v krásnom prírodnom prostredí. Nádhernú banícku obec Hodrušu-Hámre na svojich jesenných potulkách určite nevynechajte. S deťmi sa tu môžete vydať na dlhé prechádzky či objavovať bohatú banícku históriu.

Klopačka.

Foto: Gabriela Bachárová

Hodrušu-Hámre nájdete necelých pätnásť kilometrov od Banskej Štiavnice. Vznikla spojením dvoch obcí, Banskej Hodruše a Dolných Hámrov. Leží v unikátnom prostredí Štiavnických vrchov, rozložená v Hodrušskej doline a na priľahlých strmých kopcoch.

V Banskej Hodruši sa ťažilo zlato i striebro, zmienky o tom pochádzajú už z 13. storočia. Po stáročia však obec zostávala v područí väčšej Banskej Štiavnice, kam vyťažené poklady okrem Viedne plynuli. Snahy o osamostatnenie nenašli odozvu. Od Štiavnice sa obec oddelila až v roku 1952. O dvadsať rokov neskôr sa zlúčila s Dolnými Hámrami a potom k sebe ešte pribrali časť Kopanice. Čo všetku tu môžete vidieť?

Krásny kraj. Kopce v okolí Hodruše-Hámrov.

Foto: Gabriela Bachárová

Baňa Starovšechsvätých

Určite navštívte! Baňa stará sedemsto rokov je v takom stave, v akom ju pred stáročiami nechali baníci. Patrí k najkrajším na Slovensku. V budove bývalej správy závodu sa nachádza nadzemná expozícia s bohatou expozíciou minerálov, tiež sa tu dozviete veľa o histórii hodrušského baníctva. Do bane sa môžete objednať prostredníctvom rezervačného formulára na webe bane. Na prehliadku je nutné prihlásiť sa deň vopred. V katastri obce sa nachádza ešte baňa Rozália (nájdete ju nad Horným tajchom), kde sa dodnes ako v poslednej bani v strednej Európe ťaží zlato a striebro.

Baňa Starovšechsvätých.

Foto: hodrusskehlbiny.sk

Banská klopačka

Stavať ju začali už v roku 1521. Patrí k piatim dochovaným banským klopačkám na Slovensku (najbližšiu môžete obdivovať v Banskej Štiavnici). Hlavnou funkciou klopačky bolo oznamovať baníkom začiatok práce, okrem toho však klopanie signalizovalo aj ohrozenie či požiar. Hodrušská klopačka je krásna budova so štíhlou vežou, pod strechou ukrýva zvon zo 16. storočia a ručne kovaný hodinový stroj zo storočia sedemnásteho. Klopačka nie je bežne otvorená, je nutné objednať sa na telefóne.

Vartovka

Vartovka z roku 1536 leží na stromom svahu so skvelým výhľadom do dolinu. Vartovky vznikali na ochranu banských miest pred Turkami a navzájom sa dorozumievali dymovými a ohňovými signálmi. Ak stráž zaznamenala nepriateľa, utekala na klopačku a klopaním dala ľudom vedieť, že nebezpečenstvo sa blíži.

Obecný dom Leithaus

Historická budova z roku 1505. Sklad vytavených drahých kovov, ktoré sa odtiaľto prevážali do Banskej Štiavnice. Prítomný bol vždy ozbrojený sprievod, pretože v okolí sa vždy potulovali zlodeji, ktorí si na zlato a striebro brúsili zuby. V budove sídlila aj výdajňa piva a vína pre baníkov. Všetky banské pamiatky v obci uvidíte, ak sa vydáte po Baníckom náučnom chodníku Cestujeme v čase. Jeho dĺžka je 3,1 km, má až 16 zastávok. Každá zastávka je označená tabuľkou s QR kódom, po jeho načítaní sa dozviete viac o mieste, kde práve stojíte. Chodník začína pri bani Starovšechsvätých.

Továreň Sandrik

V roku 1895 v obci postavili továreň na strieborné výrobky Sandrik. Výrobky z továrne dokonca získali v rok 1900 zlatú medailu na svetovej výstave v Paríži.  Fabrika dodnes funguje, vyrába kuchynský riad, kuchynské či stolové náčinie. V obci ďalej môžete obdivovať viacero kostolov a historických sôch, to všetko svedčí o bohatej minulosti obce.

Hodrušské tajchy

Tajchy sú umelo vytvorené banské jazerá, ktoré slúžili na odčerpávanie vody z baní i na pohon banských zariadení. Pochádzajú z 18. storočia. Z pôvodných 60 jazier sa dodnes v Štiavnických vrchoch zachovalo 24 tajchov, z toho štyri sa nachádzajú v okolí obce Hodruša-Hámre. Sú to Dolný a Horný Hodrušský tajch, Kopanický a Sandrický tajch. Môžete si okolo nich urobiť peknú prechádzku, vedú tam aj cyklotrasy.

Horný Hodrušský tajch.

Foto: TASR

Z Hodruše až na kráľovský dvor
Koncom 19. storočia otvorili v Banskej Hodruši preslávenú čipkársku školu. Chýr o hodrušských čipkárkach sa niesol svetom, a tak niet divu, že tamojšie ženy vyrobili svadobnú vlečku pre anglickú kráľovnú Alžbetu II. Tá sa vydávala v roku 1947.


Hodrušské zátiešie.

Foto: Gabriela Bachárová


Hodruša-Hámre.

Foto: Gabriela Bachárová





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >