Unikátne lúky, ktoré sa dodnes kosia len ručne a úchvatné výhľady. Šesť tipov na nenáročné túry s deťmi v Slovenskom raji

Patricia Poprocká, 1. júla 2022 o 04:50

Slovenský raj, to nie sú len rokliny, vodopády a strmé rebríky. Príjemné túry tam môžu robiť aj rodiny s deťmi. Na začiatku letných prázdnin vás na ne pozývame s tým najpovolanejším, autorom turistickej mapy Slovenského raja a Vysokých Tatier, Otom Rozložníkom.

Slovenský raj patrí medzi najkrajšie oblasti na Slovensku.

Foto: Martin Babarík

„Slovenský raj je skutočne rajom na Slovensku. Je neodolateľný svojimi roklinami, tiež flórou a faunou. Chráňte klenot slovenskej prírody aj pre budúce generácie a dotýkajte sa ho len srdcom,“ odkazuje na úvod Oto Rozložník, skúsený turista, ktorý má tento národný park pochodený krížom-krážom.

Pre ahojmama.sk vybral tieto túry, kde sa možno bez dávky adrenalínu pokochať krásou raja. Ideálne pre rodiny s deťmi.

Ústie Bieleho potoka
Trasa sa začína na Čingove. Odtiaľ vedie modrá turistická značka k ústiu Bieleho potoka. Polhodinová túra v prekrásnom prostredí s deťmi bude trvať o niečo dlhšie. Nezabudnite na vodu a drobné občerstvenie. Návrat tou istou cestou.

Tomášovský výhľad
Tiež začíname z Čingova. Tentoraz sa vydáme po žltej turistickej značke, po ktorej za štvrť hodiny prídeme na Džurkovec, čo je bývalý kemping. Pokračujeme okolo neho vľavo a za ďalšiu trištvrtehodinku sme na Tomášovskom výhľade. Výhľad je odtiaľ naozaj krásny, aj keď sa niekomu z pohľadu dolu môže zatočiť hlava. Tomášovský výhľad je aj cvičnou skalou pre horolezcov, pohľad na nich je pre deti tiež zážitkom. Návratové trasy sú dve. Buď sa vrátime tým istým chodníkom alebo po zelenej turistickej značke, ktorou za pol hodiny prídeme k Ústiu Bieleho potoka a od neho po modrej turistickej značke pôjdeme na Čingov.

Z pohľadu dolu sa vám môže zatočiť hlava.

Foto: Gabriela Bachárová

Letanovský mlyn
Z obce Letanovce k nemu prídeme po červenej turistickej značke za trištvrte hodiny. Letanovský mlyn nie je mlyn v pravom slova zmysle, ale rekreačná osada s chatami a bufetom. Osada sa využívala na oddych už dávno v minulosti a je tomu tak dodnes, čiže žiadne veľké zásoby jedla sebou brať nemusíte. Návrat tou istou cestou.

Košiarny briežok
Aj v tomto prípade ide o rekreačnú oblasť, kde je bufet a možnosť ubytovať sa v chatách. Prídeme tam z Čingova po zelenej turistickej značke zhruba za jednu hodinu po pohodlnej ceste. Kto chce, môže sa vrátiť tou istou cestou, lepšie je však pokračovať po zelenej značke ďalej. Dovedie vás tiež na Čingov, ale inou cestou, urobíte si krásny turistický okruh.

Sedlo Kopanec
Kto celkom chce, dostane sa ta aj autom po ceste tretej triedy. My sme však na turistike, takže pôjdeme pešo. Od horárne Sokol na Podlesku po zelenej turistickej značke prídeme asi za 15-20 minút k Blajzlochu, kde je malé jazierko. Pokračujeme ďalej po Štvrtockej doline, z ktorej po poldruha hodine a stúpaní dosiahneme sedlo Kopanec. Nachádza sa na kraji Slovenského raja, tvorí akúsi hranicu s Nízkymi Tatrami v nadmorskej výške takmer tisíc metrov a sú odtiaľ prekrásne výhľady. Kopanecké lúky sú prírodným klenotom a dedičstvom našich predkov. Ozajstný unikát, kosia a hrabú sa dodnes výlučne ručne. Na štvorci 5x5 metrov tu rastie 108 rastlín, pričom svetový rekord je 116 rastlín.

redakčný tip Kamenná osada nad Hnilčíkom
Je to bývalá banícka osada, kde kedysi stáli malé domčeky, ktoré slúžili ako obydlia v letných mesiacoch pre baníkov, želiarov a pastierov. Dnes ich tam už nenájdete, ale vyjsť hore sa určite oplatí.

Z Kamennej osady sú nádherné výhľady na atrakcie Spiša i Vysoké Tatry.

Foto: Daniel Šarga

Túra sa začína v obci Hnilčík nad lyžiarskym strediskom, pri penzióne Banská Klopačka, kde sa môžete občerstviť aj ubytovať. Jeho majitelia Štefan a Janka Poprockí ho naaranžovali tak, aby pripomínal zašlú slávu baníkov z tejto časti Spiša. Potok zdobia figúrky, predstavujúce baníkov pri práci, nájdete tu aj vodné koleso či iné náradia, duch baníctva cítiť aj v samotnom penzióne. Túra ale pokračuje, a to zelenou značkou cez les okolo banskej štôlne Ľudmila, ktorá kedysi fungovala ako sklad výbušnín. Na požiadanie je možná aj prehliadka. Cesta pokračuje do mierneho kopca asi tri kilometre, čo trvá pomalým tempom niečo vyše hodiny.

Na jej konci je skalná vyhliadka s názvom Kamenná osada, na ktorú sa možno dostať chodníkom, pre dobrodružnejšie typy je tu aj maličká ferrata s rebríkom, oceľovými lanami a husto osadenými stúpačkami. Zhora sú nádherné výhľady na polovicu Spiša, Vysoké Tatry, Belianske Tatry, kopec Branisko, Spišský Hrad... Jednoducho nádhera.
(ds)





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >