Tip na výlet Brestov, tajomný hrádok ukrytý pod nánosmi stáročí

Boris Macko, 24. marca 2023 o 05:03

Sú miesta, ktoré majú bohatú históriu, no vie o nich len málo ľudí. Takým je aj hrádok Brestov, jeden z najstarších v okolí Košíc. Pod nánosmi stáročí bol ukrytý tak dobre, že jeho pozostatky boli objavené až v roku 1975. Dnes je národnou kultúrnou pamiatkou, ku ktorej vás v rámci dnešného tipu na výlet pozývame.

Z hrádku sú prekrásne výhľady na Košickú kotlinu.

Foto: Košice Aktuálne, Boris Macko

Zvyšky hrádku Brestov nájdete na kopci Zámčisko nad obcou Brestov. Veľa sa o ňom nevie, človek zostáva odkázaný na kúskovité informácie a vlastnú fantáziu. V každom prípade je to prekrásne miesto ukryté v lese s výnimočnou atmosférou, kam sa oplatí prísť.

Strážnica alebo šľachtické sídlo

Podľa viacerých zdrojov bol hrádok postavený približne v polovici 13. storočia. Na rozdiel od hradu Lipovec bol naozaj malý. Dokonca mohol byť hrádok iba hláskou – vartovkou, ktorá slúžila „iba“ na stráženie a nemusela mať stálu posádku. Rovnako však mohol byť aj malým šľachtickým sídlom.

Torzá niekdajšej strážnice. Alebo šľachtického sídla?

Foto: Košice Aktuálne, Boris Macko

Isté je, že patril – ako inak v tomto období a v tomto regióne, všadeprítomnej rodine Abovcov. Presnejšie ich vetve Boduna, alebo ak chcete, pánom z Ploského

Brestov bol postavený na ploche zhruba 20 x 6 až 8 metrov, obohnaný priekopou a mohutným valom. Na niektorých miestach dodnes vidno zvyšky muriva, no časť je stále ukrytá pod nánosmi, ktoré sa tu za stáročia nakopili. Tesne pri hrádku juhozápadným smerom je plošina s rozmermi 10 x 6 metrov, ktorá mohla podľa niektorých prameňov slúžiť ako nástupisko na most ponad hradnú priekopu. Je možné, že tu stáť aj vežovitá stavba.

Niekoľko desiatok metrov nižšie, opäť juhozápadným smerom, mohlo byť akési samostatné predpolie hradu na plošine zhruba 20 x 10 metrov. Pravda, je to len domnienka podľa náznakov v teréne. Plošina je nezvyčajne dobre zarovnaná.

Niekdajšie hradné nádvoria sú dnes zarastené stromami, prejsť sa tam je však rovnako príjemné.

Foto: Košice Aktuálne, Boris Macko

Z vrcholovej plošiny hrádku možno vidieť zrúcaniny hradu Lipovec. Z druhej strany smerom na Kysak zase kopec, na ktorom sú zrúcaniny rovnomenného hradu.

Šialené sklony a úžasné výhľady

A teraz to podstatné – ako sa dostať na hrad? Ak chcete ísť najkratšou trasou, treba mať kvalitnú turistickú obuv, slušnú kapacitu pľúc a v poriadku kĺby. Svah je veľmi strmý a najmä zostup dolu je pre ne veľkou záťažou. Výhodou tejto trasy je, že máte už po pár minútach úžasné výhľady na desiatky kilometrov. Darmo, klobúk dolu pred stredovekými staviteľmi hrádku.

Na hrádok ale vedie aj prístupnejšia cesta, no aj tak bezprostredne pri ňom a v blízkom okolí sú až na západný smer doslova šialené sklony svahu. Môžu mať aj 75 stupňov.

Hradný kopec z dediny.

Foto: Košice Aktuálne, Boris Macko

K hrádku sa dostanete najlepšie z obce Brestov, zaparkovať môžete pri katolíckom kostole. Odtiaľ vedie cesta za mostíkom doprava, ktorá vás privedie na koniec dediny na čistinku. Z nej už len smerom hore do lesa. Stále rovno, dokonca i na prvej križovatke lesných ciest treba pokračovať priamo hore nenápadným chodníkom.

Odmenou za námahu sú výhľady na Košickú kotlinu, pričom v prípade dobrej viditeľnosti vidno aj Kojšovskú hoľu. Ak chcete ísť prístupnejšou trasou, vyberte si cestu vľavo a hradný vrch akoby obídete, pričom po pár desiatkach metrov treba odbočiť doprava a potom na vás čaká spomínané strmé stúpanie.

Ako mohol hrádok vyzerať?

Nakoniec aj trochu fantázie. Požičali sme si nákres podoby niekdajšieho českého hrádku Kovalov od Karla Lhotského. Podobne mohol vyzerať hrádok Brestov. Niečo ako typ opevnenia motte, akurát nestál na rovine, ale na vrchole kopca Zámčisko.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >