Tip na víkend Dobrá správa pre lyžiarov, legendárne Lomnické sedlo začína sezónu

pt, 28. januára 2022 o 04:44

Dočkali sa. Milovníci najťažšej a najstrmšej zjazdovky v Tatrách si prídu na svoje už od tohto víkendu. Legendárne Lomnické sedlo má dostatok snehu a je pripravené na lyžovačku.

Lomnické sedlo patrí celé roky medzi najobľúbenejšie tatranské zjazdovky.

Foto: TASR

Čo sa kedysi považovalo za samozrejmosť, je dnes vzácnosťou. Lyžovačka „v Sedle“ patrila ešte pred 30-40 rokmi k zimnému štandardu. Pamätníci spomínajú na častý silný vietor, mrznutie na nekrytej sedačke či nekonečné rady už dolu v Tatranskej Lomnici pred kabínkou.

Dnes je to už iné a okrem vysokých cien v Tatrách návštevnosť komplikuje aj fakt, že táto zjazdovka s nádhernými výhľadmi je odkázaná výlučne na prírodný sneh. Tento rok ho však napadlo dostatok a po týždňoch príprav tam môžu zavítať zajtra prví turisti.

„Sedlo sme začali upravovať prakticky hneď, ako nám to podmienky umožnili. Dôležité bolo utlačiť sneh na zjazdovke tak, aby ho nerozfúkal vietor. Postupne ako pripadali ďalšie centimetre sme zjazdovku dolaďovali,“ informoval riaditeľ strediska Vysoké Tatry Dušan Slavkovský. Na zjazdovke v Lomnickom sedle je v priemere viac ako meter snehu. Všetko je teda pripravené, ak máte chuť na lyžovačku v Tatrách, nech sa páči!

Výnimočnosti Lomnického sedla

  • Je to najvyššie položená zjazdovka na Slovensku, nachádza sa v nadmorskej výške 2190 metrov

  • Jej obtiažnosť dosahuje najvyšší, čierny stupeň

  • Dlhá je 1240 metrov, prevýšenie má 490 metrov a priemerný sklon je takmer 47%

  • Lyžiarska trať z Lomnického sedla na Skalnaté Pleso a odtiaľ ďalej po červených zjazdovkách zo Skalnatého Plesa až do Tatranskej Lomnice má 5,5 kilometra, čo tvorí najdlhšiu tatranskú zjazdovku s celkovým prevýšením 1300 metrov





  • Pridajte komentár

    táto funkcia je len pre prihlásených

    Prihláste sa



    Voľný čas - ďalšie články

    Ďalšie články v rubrike >