Majú lyže siahať po bradu či po oči? Čo všetko pred lyžovačkou potrebujete vedieť

Patricia Poprocká, 10. novembra 2018 o 08:44

V lete plávať, v zime lyžovať. Vraví sa, že tieto dve športové zručnosti by malo ovládať každé dieťa, aby si vedelo vychutnať sneh i horúčavy. Ak práve pred zimou premýšľate nad lyžami ako vianočným darčekom, tu je niekoľko rád, ako si dobre vybrať.

Na lyže môže dieťa kedykoľvek, keď už vie isto chodiť. A keď má chuť, samozrejme.

Foto: Miriam Poprocká

Kúpiť či požičať?
Aby ste zbytočne nevyhadzovali peniaze, najprv si premyslite, ako často sa na lyže dostanete. Pre rodiny, ktoré sa na sneh vyberú akurát tak počas vianočných sviatkov či jarných prázdnin, postačí výstroj z požičovne. Tie dnes ponúkajú širokú ponuku – v podstate kompletnej výstroje – lyže, lyžiarky, prilbu, a ak treba, tak aj paličky či okuliare.

„Požičovňu by som odporúčal, aj keď idú rodičia s malým dieťaťom úplne prvýkrát na sneh. Často sa nám totiž stáva, že malé dieťa to po polhodinke zabalí, pretože sa mu na lyžiach nepáči. Ak majú rodičia veci požičané, tak ich vrátia, a nič sa nedeje. Požičanie ich vyjde u nás zhruba na desať eur, najdrahšie je vo Vysokých Tatrách, tam stojí okolo 25. No ak to chcú všetko kúpiť v obchode, treba počítať tak s 200 eurami. A ak dieťa po polhodinke povie, že nelyžuje, tak ich zaplatili zbytočne,“ hovorí Ivan Surový, majiteľ požičovne v Ski areáli Tále.

Lyže prispôsobte sile dieťaťa
Ak sa rozhodnete pre kúpu lyží, prihliadajte na vek a silu dieťaťa. Pre začiatočníkov by mali byť lyže krátke. U slabších detí po bradu, silnejšie zvládnu aj po oči. Lepší lyžiari môžu mať aj lyže svojej výšky, a tí zručnejší dokonca o 10 centimetrov dlhšie než merajú sami.

Dôležité je nastavenie viazania. Predovšetkým u začiatočníkov je lepšie, ak je nastavené citlivejšie, aby lyža vypínala pri pádoch. Lepšie desaťkrát za deň zapínať dieťaťu lyže, ako ísť do nemocnice so zlomenou nohou, pretože sa viazanie nevyplo.

Lyžiarky - mäkké a nízke
Mali by byť predovšetkým pohodlné. Ak v snahe ušetriť chcete kúpiť lyžiarku väčšiu, nech vydrží viac rokov, nerobte to. Dieťa sa nebude cítiť komfortne, noha mu bude kĺzať, nezíska správne návyky. Lyžiarka by mala byť nanajvýš o číslo väčšia. Mäkká, aby dieťa bolo ohybné v kolenách a čo možno najnižšia. Určite nižšia než polovica holennej kosti. Vysoká lyžiarka núti dieťa do záklonu, bráni mu v účinnom prenášaní váhy a správnom ovládaní lyže.

Prilba a okuliare sú pre malých lyžiarov nevyhnutné.

Foto: Miriam Poprocká

Prilba musí dobre držať
Je dôležitá pre bezpečnosť. Nekupujte ani nepožičiavajte mu však hocijakú. Dávajte pozor, aby dieťa netlačila a predovšetkým – aby dobre sedela, aj keď dieťa spadne. Len tak plní svoju ochranu. Pri dnešných rýchlych snehových podložkách a mnohých kaskadéroch na lyžiach je určite nenahraditeľnou pomôckou.

Chránič chrbta nie je na škodu
Platí to isté, čo pri prilbe. Chráni chrbát najmä slabším a citlivejším deťom, môže byť však aj účinnou ochranou pri strete s neopatrným lyžiarom, ktorý svoju rýchlosť nemá pod kontrolou. Nie je najlacnejšia, stojí od 50 do sto eur, ale môže byť užitočná.

Paličky začiatočníkom netreba
Deti sa z nich tešia, ale v skutočnosti im ich netreba. Dieťa sa učí lyžovať bez palíc, môžu mu však slúžiť ako motivácia, méta – keď dostanem paličky, znamená to, že som sa zlepšil.

Okuliare chránia nielen pred slnkom
Nie každé dieťa ich znesie, pri vetre, snežení, ale aj pri slnečnom počasí sú na ochranu očí dôležité. Tiež nekupujte hocijaké okuliare, ale s kvalitnými sklami a pásmi, aby dobre sedeli. Ak sa rosia, prípadne mu do nich fúka, dieťa zle vidí, odrádza ho to od lyžovania. Môžu tiež chrániť oko aj pred vonkajšími vplyvmi, ako napríklad palička nepozorného lyžiara či kotva z vleku.

Kedy na lyže?
Vekové obmedzenie neexistuje. Spravidla platí, že ak dieťa dokáže isto chodiť, zvládne aj prvé kĺzanie na lyžiach. Dôležité je, aby malo chuť to vyskúšať, a k ničomu ho nenútiť. Vyberte sa s ním na plytké kopce, v začiatkoch platí čím miernejšie, tým lepšie.

Inštruktor? Ak sa dá, určite áno
Ak sa rozhodnete učiť dieťa prvým krôčikom, či presnejšie pohybom na lyžiach, neskúšajte to sami. Určite zverte dieťa odborníkovi. Lyžovanie je dnes úplne inde než bolo v našich začiatkoch. Správne návyky sú dôležité. A pri správnom vedení sa dieťa naučí lyžovať oveľa skôr a lepšie než pod vaším, čo i ako dobre mieneným, no predsa len amatérskym vedením.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >