Do Tatier aj v zime, aké sú zásady bezpečnej turistiky?

Patricia Poprocká, 9. novembra 2019 o 06:04

Letná turistická sezóna v Tatrách sa síce na Dušičky skončila, dá sa tam však ísť aj v tomto, navonok neprívetivom počasí. A aj keď už nie je možné prejsť všetky žiadané trasy, stále si je z čoho vyberať.

Tatranské chaty, okrem Chaty pod Rysmi, sú aj po skončení turistickej sezóny stále otvorené. Téryho chata na snímke je teda momentálne najvyššie položenou otvorenou chatou na Slovensku.

Foto: Branislav Benčat

Dá sa ísť napríklad na všetky tatranské horské chaty s výnimkou najvyššie položenej Chaty pod Rysmi, ktorá je otvorená len počas letnej turistickej sezóny. Možné sú aj ďalšie jednoduchšie trasy v nižších polohách, prechody medzi jednotlivými chatami a dolinami sú však uzavtreté.

Zimná turistika má svoje špecifiká, treba sa na ňu pripraviť o niečo dôslednejšie.

Dôležité náhradné oblečenie

„Neexistuje zlé počasie, iba nevhodné oblečenie,“ pripomína staré, trochu nadnesené, pravidlo turistov autor turistických máp Vysokých Tatier a Slovenského raja Oto Rozložník. V zime naň treba dbať ešte viac než v lete. Pretože kým v lete v dôsledku nedostatočného oblečenia zmoknete či prechladnete, v zime môže dôjsť k ťažkým omrzlinám a niekedy aj životne nebezpečnému podchladeniu. V batohu by teda nemali chýbať náhradné teplé vrstvy, ponožky, rukavice, čiapka, šatka.

Doplnková výstroj

Pevná obuv je základ každého turistu. V zime na náročnejšie túry môžete pouvažovať aj nad turistickými mačkami, palicami, aj obyčajné pokĺznutie môže byť totiž niekedy smrteľné. Pre tých, ktorí chcú mať čo najviac istoty, sú v ponuke outdoorových predajní aj prístroje, ktoré pomôžu ľahšie nájsť človeka v prípade, ak ho zasiahne lavína.

Zimný prechod roklinou Slovenského raja pred desaťročiami..

Foto: archív Ota Rozložníka

Nie za každú cenu

Počasie sa sleduje pri túre v každom ročnom období, v lete bývajú nebezpečné najmä búrky. V zime je toho viac – silné sneženie, vietor, hmla, lavíny, poľadovica... „Treba pozorne sledovať lavínový stupeň a všetky pokyny horskej služby,“ zdôrazňuje Oto Rozložník. Ak sú podmienky naozaj nevhodné, lepšie je zostať doma, nie je komu čo dokazovať. „Otvorený chodník neznamená, že je upravovaný a bezpečný. Je nutné vždy zvážiť aktuálnu situáciu, vlastné schopnosti a byť pripravený sa kedykoľvek vrátiť,“ pripomína aj výkonná riaditeľka Združenia cestovného ruchu Vysoké Tatry Lenka Syrovátková. O plánovanej túre treba vopred informovať blízkych, prípadne sa zapísať do knihy v ubytovacom zariadení. A – pre každý prípad, poistiť sa pri zásahu horskej služby. Privolať ju môžete na čísle 18 300.

Strava radšej ľahšia

Teplý čaj by nemal chýbať, čo sa týka stravy, mala by byť ľahko stráviteľná. Slaniny či klobásy vhodné nie sú, tabuľka horkej čokolády na rýchle doplnenie energie býva vďačným pomocníkom.

Záchranné práce po páde obrovskej lavíny v roku 1974.

Foto: TASR

Berte ohľad na prírodu

To platí pri akejkoľvek návšteve, bez ohľadu na počasie. Zimná uzávera vybraných chodníkov sa však nerobí len pre bezpečnosť turistov. Ako pripomínajú ochranári, ide tu aj o prírodu samotnú. „Keď som sledoval uplynulú letnú turistickú sezónu, tak si myslím, že to územie si už potrebuje oddýchnuť. Je dôležité, aby chránené živočíchy neboli rušené prítomnosťou návštevníkov,“ povedal podľa TASR riaditeľ Správy TANAP-u Pavol Majko. V nasledujúcich mesiacoch je príroda podľa neho najzraniteľnejšia. „Je to obdobie kamzičej ruje, zvýšeného rizika ohrozenia kamzíkov vyrušovaním v exponovaných lavínových terénoch, zahrabané sú aj svište. Uzávera zahŕňa tiež citlivé jarné obdobie hniezdenia a vyvádzania mláďat viacerých chránených druhov tatranských živočíchov.“ Potrvá do 14. júna.

Kam na túry

Združenie cestovného ruchu Vysoké Tatry pripravilo jednoduchú mapu, ktorá zobrazuje celoročne otvorené chodníky, vhodné aj na zimnú turistiku. „Chceme, aby sa návštevník cítil v Tatrách vítaný počas celého roka, preto sme sa rozhodli pripraviť mapu, ktorá bude turistu motivovať k pohybu v horách aj počas zimy. Väčšinou sa sezónna uzávera komunikuje zákazmi a výpisom zatvorených chodníkov. My sme zvolili opačný prístup, kedy ukazujeme to, čo je povolené,“ uviedla výkonná riaditeľka Združenia cestovného ruchu Vysoké Tatry Lenka Syrovátková.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >