Teplejšie a slobodnejšie. Prečo je nosenie dieťaťa aj v zime na nezaplatenie

Patricia Poprocká, 11. januára 2019 o 06:37

Odložte kočíky, noste svoje deti, vyzývala ešte v sedemdesiatych rokoch americká publicistka a psychoterapeutka Jean Liedloffová. Ako je známe, nosenie je pre bábätko to najlepše – dodáva mu pokoj, lásku, istotu a radosť. Veľké výhody má nosič namiesto kočíka aj v zime.

Základ by bol - dieťa s nosičom na seba. A potom pridávať vrstvy podľa potreby.

Foto: shutterstock.com

Dieťaťu je teplejšie


Aj tá najteplejšia deka je vždy len deka. Telo matky je pre bábätko už bezprostredne po narodení tou najlepšou výhrevnou podložkou a platí to aj v zime pri nosení. V kočíku je samé, odkázané len na materiály, ktorými je prikryté, a samé sa dostatočne zohriať nedokáže. Zvlášť, ak spí. Navyše, ako upozorňujú z vlastných skúseností niektorí samotní rodičia, dieťaťu v kočiari ťahá na chrbát, takže krehkejšie bábätká môžu dostať aj zápaly obličiek či močových ciest. Naopak, v nosiči si ho zohrejete aj sami. Z jednej strany ho hreje vaše telo, z druhej nosič alebo šatka, váš kabát, a ak je naozaj chladno, môžete si ešte pod neho okolo chrbátika bábätka obmotať deku, prípadne podložku z ovčej vlny. Fyzický aj psychický komfort bábätka je takto neporovnateľný. A – teplejšie je aj vám.

Dieťa môže zostať dlhšie vonku

Práve pre riziká podchladenia, omrzlín či rôznych chorôb lekári v mrazoch odporúčajú byť bábätkám vonku nie dlhšie než hodinu, a niekedy dokonca radšej zostať doma. Pri nosenom dieťati to neplatí, vonku a bez ujmy vydrží oveľa dlhšie. Bábätko samozrejme treba teplo obliecť, zvlášť treba dať pozor na ovísajúce nožičky, ktoré začnú podliehať chladu ako prvé, v nosiči s vami však zvládne aj dlhšie prechádzky, či dokonca lyžovačku alebo sánkovačku so staršími súrodencami. Pozor ale – pokožku mu ošetrite prípravkom proti mrazu. Z tých prírodných zaberá napríklad bambusové maslo zmiešané s mandľovým či kokosovým olejom. Detská pokožka je naozaj príliš jemná a hoci len malé nekryté miesto dokáže spáliť mráz rovnako ako slnko.

Môžete kam chcete, aj na lyže

Kam sa s kočiarom nedostanete, s dieťaťom v šatke áno. Obmedzenia prakticky neexistujú, môžete ísť aj do prírody, aj do hlbokého snehu, aj na lanovku. A tí šikovnejší a odvážnejší dokonca aj na lyže či korčule. Nedávno zverejnila fotku s trojmesačným synom na svahu naša úspešná lyžiarka Veronika Velez Zuzulová. Čo na to bábätko, sa báť nemusíte. Tomu to je v podstate jedno, hlavne, že je s mamou. A pohyb mu robí len dobre. Zvlášť ten na čerstvom vzduchu.

Nemrznú vám ruky

Žiadne tlačenie kočíka a pozorné manévrovanie v zasneženom teréne. Ruky pekne vo vreckách, alebo v hrubých rukaviciach, môžete v nich mať aj termosku s teplým čajom.... – podľa toho, kde ste a čo práve vonku robíte. Sloboda s nosičom je naozaj na nezaplatenie. A prospešná pre všetkých zúčastnených.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Prvý rok - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >