Tam, kde grófka Choteková pestovala najkrajšie ruže v strednej Európe. Objavte 7 divov Dolnej Krupej

gb, 23. júla 2021 o 04:35

Na prvý pohľad nenápadná obec Dolná Krupá neďaleko Trnavy svojich návštevníkov poriadne prekvapí. S deťmi tu môžete stráviť príjemný oddychový deň.

Nové rozárium nadväzuje na to historické.

Foto: Trnava Tourism

Kaštieľ v Dolnej Krupej síce v súčasnosti rekonštruujú, ale jeho anglické záhrady a iné zaujímavé pamiatky sú počas leta verejnosti prístupné naplno. Obec je pritom známa nielen historickými stavbami, ale aj slávnymi osobnosťami, ktoré tu kedysi žili. Prostredníctvom prehliadok so sprievodcom tak môžete navštíviť miesta, kde kedysi komponoval Ludwig van Beethoven a slávna grófka Choteková pestovala najkrajšie ruže v strednej Európe.

Zo siedmich divov Dolnej Krupej je určíte tým najväčším miestny kaštieľ s anglickým parkom. Do dnešnej podoby bol vystavaný v prvej polovici 19. storočia a radí sa medzi najkrajšie klasicistické budovy na Slovensku. V kaštieli sa nachádza múzeum dejín hudby a hudobných nástrojov. Celá budova sa po dlhých desaťročiach dočkala svojej rekonštrukcie a je v súčasnosti uzavretá.

„Keďže je kaštieľ momentálne verejnosti neprístupný, radi by sme umožnili návštevníkom aspoň vstup do anglického parku pri kaštieli. O jeho slávnej histórii vám porozprávajú sprievodcovia v rámci prehliadok Sedem divov Dolnej Krupej. Pripravili sme tri pevné termíny prehliadok, a to 24. júla, 21. augusta a 18. septembra. No naši sprievodcovia sú k dispozícii aj na individuálne prehliadky podľa termínu, ktorí si zvolíte," hovorí Alexander Prostinák, zastupujúci výkonný riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu Trnava Tourism.

Park pri kaštieli bol navrhnutý podľa anglického vzoru a patril k tým najkrajším v Uhorsku. Dodnes sa pýši množstvom stavieb, ako sú jazerá s ostrovom, sochy, umelá jaskyňa či vodopády, ktoré poskytujú priestor na oddych a zábavu malým aj veľkým návštevníkom. V záhradách parku si môžete pozrieť aj pamätník známeho skladateľa Ludwiga van Beethovena, ktorý tu vraj zložil svoju slávnu Sonátu mesačného svitu.

Niektoré z divov Dolnej Krupej sa zachovali dodnes a sú prístupné verejnosti. Iné sú už len spomienkou na vzácne časy minulosti. Jedným z existujúcich divov je na prvý pohľad nenápadný dedinský kostol sv. Ondreja, ktorý ukrýva skvosty umenia začiatku 19. storočia. Súčasťou prehliadok je aj vstup do podzemných krýpt šľachtických rodov, ktoré sú inak verejnosti neprístupné.

„Rovnako je to aj s mauzóleom šľachtickej rodiny Chotekovcov, ktoré je inak uzatvorené. V závere prehliadky sa pozrieme aj do miestneho rozária, ktoré sa nachádza neďaleko už zaniknutej slávnej ružovej záhrady grófky Márie Henriety Chotekovej," hovorí sprievodca Slavomír Dzvoník.

Život zasvätila ružiam

Mária Henrieta bola príslušníčkou šľachtickej rodiny Chotekovcov – dedičov dolnokrupského kaštieľa a panstva. „Vlastným pričinením a bez cudzej pomoci dokázala vybudovať jedno z prvých a najväčších rozárií v Európe, pre ktoré obetovala nielen takmer polovicu svojho života, ale i všetky finančné prostriedky nadobudnuté z dedičstva po otcovi a bratovi. Po roku 1906, kedy sa sťahuje do svojho nového príbytku, postupne vysádza ružami asi trojhektárový pozemok severovýchodne od kaštieľa. Zakrátko sa stáva uznávanou ružiarkou, na ružiarskych kongresoch patrí medzi čestných hostí, šľachtitelia pomenúvajú po nej svoje výpestky. Ako na erudovanú odborníčku sa na ňu obracajú so žiadosťami o identifikovanie sporných ruží," uvádza o šľachtičnej web obce.

Ako sa z neho ďalej dozvieme, k najväčšiemu rozšíreniu ružovej záhrady prišlo v roku 1910, keď z Krupiny doviezla ružiarsku pozostalosť po najznámejšom uhorskom šľachtiteľovi ruží Rudolfovi Geschwindovi. Rozárium prečkalo aj prvú svetovú vojnu, počas ktorej grófka pôsobila ako sestra Červeného kríža vo vojenskom lazarete v Trnave. S pribúdajúcim vekom a ubúdajúcimi silami - v roku 1938 dovŕšila 75 rokov - rozárium čoraz viac pustlo a roky druhej svetovej vojny dovŕšili skazu.

Historické rozárium síce zaniklo počas vojny, ale miestna rodina Kudláčovcov obnovila tradíciu pestovania ruží pri kaštieli v Dolnej Krupej. Na pamiatku ružových záhrad vytvorila nové rozárium v areáli Medolandia, kde pestujú vyše tisíc ruží. Rastie v ňom aj ruža, ktorá nesie názov slávnej pestovateľky, „ružovej grófky" Márie Henriety. Miestne medovinárstvo z jej voňavých lupienkov vyrába ružovú medovinu, ktorá rovnako stojí za ochutnanie. „Vstup do medovinárstva aj jeho prehliadka s degustáciou sú možné individuálne po skončení prehliadky ružových záhrad so sprievodcom," hovorí správca rozária Stanislav Petráš. Ružové záhrady sú počas leta v plnom rozkvete a sú vhodným miestom na prechádzku či piknik.

Okrem toho návštevníci zavítajú i do miestneho múzea, kde sa dozvedia viac o histórii Dolnej Krupej a o tom, ako sa tam kedysi žilo. Malých aj veľkých určite zaujme expozícia tradičného bývania i odievania, remesiel a ľudovej umeleckej výroby.

Cena prehliadky je 12 eur na osobu. Záujemcovia sa stretnú pred kostolom sv. Ondreja v Dolnej Krupej o 13:00 hod. Prehliadka potrvá dve a pol hodiny. Jej trasa bude: múzeum - kostol - krypty - mauzóleum - kaštieľ - park - rozárium Medolandia. Prehliadka sa dá rezervovať aj mimo termínov v Turistickom informačnou stredisku v Trnave (info@trnavatourism.sk, +421 33 32 36 440) alebo na www.regiontrnava.sk. Podmienkou je účasť minimálne piatich osôb.

Pozrite si fotografie divov Dolnej Krupej.

Dolnokrupský kaštieľ.

Foto: Trnava Tourism


Park kaštieľa Dolná Krupá.

Foto: Trnava Tourism


Beethovenov dom v parku kaštieľa.

Foto: Trnava Tourism


Mauzóleum rodiny Chotekovcov.

Foto: Trnava Tourism


Kostol sv. Ondreja.

Foto: Trnava Tourism


Miestne múzeum.

Foto: Trnava Tourism







Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >