Takmer zabudnutá kaša starých mám. Polenta vonia nostalgiou, vráťme ju na náš stôl, tu sú recepty

Patricia Poprocká, 25. októbra 2023 o 06:29

Krásne žltá, s jednoduchou prípravou, ktorú možno jesť na slano i na sladko. Kukuričná krupica, tiež známa ako polenta, typická pre náš región, bola kedysi častou súčasťou jedálnička. Dnes ju vytláčajú iné, modernejšie jedlá, čo je škoda.

Zoznámme deti s tradičnými jedlami našich predkov.

Foto: shutterstock.com

Kukuričná krupica je plná výživných látok a ľahko stráviteľná je vhodná naozaj na častú konzumáciu. Svojím zložením prospieva k optimálnej črevnej mikroflóre a reguluje tiež hladinu cholesterolu. Obsahuje kyselinu listovú (B9), tiež kyselinu pantotenovú (B5), vitamíny B1 (tiamín), B2 (riboflavín), B3 (niacín), B6, K a E. Je tiež zdrojom fosforu, hořčíka, zinku, draslíka, selénu a mangánu. Neobsahuje lepok, je teda vhodná aj pre alergikov.

Dnes sa využíva najmä na zahusťovanie polievok, prípadne na prípravu knedlí či halušiek do polievky. Oplatí sa však objaviť aj čaro starej známej krupičnej kaše našich babičiek.

Deti dnes zväčša obľubujú klasickú „bielu“, pšeničnú krupicu uvarenú v mlieku, posypanú čokoládou, prípadne ešte zaliatu roztopeným maslom. Zoznámte ich ale aj s tou „žltou“.

Podľa toho, na akú hrúbku je zomletá, závisí aj čas varenia. Ten, žiaľ, môže byť niekedy aj trištvrte hodinu, spravidla platí, že čím jemnejšia, tým kratší čas prípravy. V zásade je však príprava jednoduchá, tu sú tri možnosti:

Základný recept:
Kukuričnú krupicu varíme vo vode, v pomere 1 hrnček krupice a 3-3,5 hrnčeka vody. Mierne osolíme a za občasného miešania varíme, kým z toho nie je kaša. Môžeme pridať i trocha oleja. Staré mamy za znak dovarenia považovali to, ak sa zmes odliepala od steny hrnca. Dáme na taniere a vrch polejeme roztopeným, jemne osoleným maslom, v ktorom môžeme spražiť aj nakrájanú cibuľku, prípadne inú obľúbenú zeleninu.

Jemnejšia kaša:
Varí sa podobne, akurát vodu, resp. časť vody, nahradíme mliekom. Nesolíme, naopak, ak chceme, môžeme ju pripraviť na sladko. Čiže po odstavení zo sporáka dosladíme medom. Vrch môžeme posypať čokoládou, škoricou, prípadne aj nadrobno posekanými orieškami, tiež môžeme zaliať maslom.

Bez miešania:
V hrnci necháme zovrieť liter a pol vody s troškou soli. Potom prisypeme 500 gramov polenty. Tá zostane na povrchu. Vareškou urobíme dierku a na miernej teplote varíme, kým krupica splynie s vodou. Dochutíme už ako chceme.


ANKETA:

Jedávate doma kukuričnú kašu?

45,3%



40,3%



14,4%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Domácnosť a varenie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >