Recept na víkend z poľnej kuchyne. Polievka, akú jedli naši vojaci v SNP

Patricia Poprocká, 28. mája 2022 o 04:53

Obzrime sa dnes do histórie, chceli by ste ochutnať, čo jedli naši vojaci, bojujúci na frontoch v SNP? Malo byť toho veľa, malo to byť sýte, výživné a rýchle. Požiadavky na jedlo neboli zvlášť náročné, napokon, ani vyberať nebolo veľmi z čoho. Vodová polievka s krupicou, krúpami či ryžou, ktorú recept vám dnes ponúkame, možno znamenala hody.

Slovenské národné povstanie sa začalo 29. augusta 1944.

Foto: Múzeum SNP

Recept na túto polievku dnes nájdete v banskobystrickom Múzeu SNP a uvariť si ju môžete kedykoľvek, keď budete potrebovať narýchlo uvariť „niečo z ničoho“, prípadne niekedy vonku na párty namiesto guláša. Nech sa páči, vyskúšajte. Oproti vojakom máme stále výhodu elektrických či plynových sporákov a hlavne – mier.

Suroviny sú známe: voda, krupica, krúpy alebo ryža, ďalej cibuľa a tuk, na ktorom sa cibuľa osmaží.

Postup (pôvodný vojenský v poľných podmienkach):
„Voda sa v kotlíku uvedie do varu. Súčasne sa na panvici v tuku osmaží dožlta nadrobno nakrájaná cibuľa. Tá sa dá do vriacej vody a hodiny sa varí. Potom pridáme závarku (krupicu, krúpy alebo ryžu). Všetko sa nakoniec osolí a podáva.

Na jednu porciu sa počíta: 10 gramov tuku, 5 gramov cibule, 50 cl vody a 35 gramov ryže, krúpov, resp. krupice.“

Ešte jedno upozornenie pre poľných kuchárov: „Keďže táto polievka silne pení a ľahko prekypí, dávajte pri jej varení pozor.“ (Zdroj: Múzem SNP)

Nuž čo, najete sa z toho?





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Recept na víkend - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >