Slovenské národné povstanie sa začalo 29. augusta 1944.
Foto: Múzeum SNPRecept na túto polievku dnes nájdete v banskobystrickom Múzeu SNP a uvariť si ju môžete kedykoľvek, keď budete potrebovať narýchlo uvariť „niečo z ničoho“, prípadne niekedy vonku na párty namiesto guláša. Nech sa páči, vyskúšajte. Oproti vojakom máme stále výhodu elektrických či plynových sporákov a hlavne – mier.
Suroviny sú známe: voda, krupica, krúpy alebo ryža, ďalej cibuľa a tuk, na ktorom sa cibuľa osmaží.
Postup (pôvodný vojenský v poľných podmienkach):
„Voda sa v kotlíku uvedie do varu. Súčasne sa na panvici v tuku osmaží dožlta nadrobno nakrájaná cibuľa. Tá sa dá do vriacej vody a hodiny sa varí. Potom pridáme závarku (krupicu, krúpy alebo ryžu). Všetko sa nakoniec osolí a podáva.
Na jednu porciu sa počíta: 10 gramov tuku, 5 gramov cibule, 50 cl vody a 35 gramov ryže, krúpov, resp. krupice.“
Ešte jedno upozornenie pre poľných kuchárov: „Keďže táto polievka silne pení a ľahko prekypí, dávajte pri jej varení pozor.“ (Zdroj: Múzem SNP)
Nuž čo, najete sa z toho?