Stop vínnym muškám! Zopár tipov, ako sa ich raz a navždy zbaviť

Gabriela Bachárová, 25. augusta 2021 o 04:45

Vedeli ste, že vínne mušky (hovorí sa im tiež ovocné mušky či octomilky) majú až zo 60 percent rovnakú DNA ako ľudia a stali sa vôbec prvými živočíchmi, ktorí prenikli do vesmíru? V roku 1947 na nich Američania skúmali vplyv žiarenia vo výškach a hmyz prežil. Dodajme, že sa ani nie je veľmi čo čudovať...

Mušky si rady pochutnávajú na ovocí, nepohrdnú ani hroznom.

Foto: Shutterstock.com

Ďalšou informáciou, ktorá vás možno prekvapí, je, že za výskumy uskutočnené na vínnych muškách bolo udelených už osem Nobelových cien! Vedci ich majú mimoriadne radi, pretože je ich jednoducho veľa, ako ste sa už o tom určite mohli presvedčiť aj u vás doma... Jedna samička môže naklásť naraz až 400 vajíčok, z ktorých sa nové mušky rodia už o tri štyri dni. Dobre už poslúžili genetike, evolučnej biológii či neurovede. Keď sa nám však objavia v kuchyni, nič z toho nás zaujímať nebude. Vlastne jedno áno: aby boli čím skôr preč.

Vínne mušky najradšej kladú vajíčka do hnijúceho ovocia, ďalej do piva, vína, octu, skrátka všetkého, čo kvasí. Ale nepohrdnú asi žiadnou potravou, pochutnajú si aj na zvyškoch od obeda či ovocnom koláči, ktorý necháte po upečení na linke. Dobrá správa je, že neprenášajú choroby, hoci v kuchyni dokážu poriadne potrápiť. Aj v tomto prípade platí, že prevencia je lepšia ako liečba.

Nastrážte im pascu

Vôbec najlepšie je, ak sa k vám mušky vôbec nedostanú. To znamená nenechávať v kuchyni voľne ležať ovocie, jedlo, poháre s nedopitými nápojmi. Treba dbať na včasné vynášanie odpadkov, riady umývať hneď po ich zašpinení. Niekedy však mušky zaútočia aj na dokonale čistú kuchyňu. Príčinou môžu byť napríklad nepatrné zvyšky jedla v umývadle. Mušky majú výborný čuch a zároveň sú vynikajúcimi letcami, preto sú na mieste skôr, ako poviete octomilka.

Ak prevencia nepomohla, nastúpiť musí terapia. Pomôžte si malou pascou s veľkými účinkami.

Niekoľko fľašiek či misiek s ovocnou šťavou, džúsom, vínom či octom prikryte potravinárskou fóliou a u urobte do nich dierky takej veľkosti, aby cez ne mušky mohli preletieť. Hodia sa na to napríklad špajdle. Fóliu upevnite gumičkou. Nádoby rozmiestnite v kuchyni a čakajte, kým mušky priletia. Nechajte ich „vykúpať“ čo najviac a potom rýchlo zlikvidujte.

Zlepšovákom číslo jedna je, ak k miskám či fľaškám položíte samolepiace papierové prúžky, na ktoré sa vínne mušky prichytia. A do tretice môžete svoju zbraň vylepšiť aj tým, že nad ne zavesíte mucholapku.

Ďalšou veľmi účinnou metódou boja s muškami je použitie obyčajného vysávača. Položte na jedno miesto zvyšky jedla, ovocie či ocot a keď sa k nemu mušky priblížia, vysávač zapnite a votrelcov jednoducho povysávajte.

Ak vás mušky veľmi obťažujú a nemáte pocit, že by doterajšie opatrenia veľmi pomohli, riešením môže byť elektrický lapač hmyzu. Mušky láka špeciálna žiarivka. Keď sa k lapaču priblížia, nasaje ich vzdušný vír.

Ak máte pocit, že ste už urobili asi všetko a mušiek sa nie a nie zbaviť, vyčistite poriadne kuchynský odpad a odpadkový kôš. Práve na týchto miestach sa neželaní spoločníci zvyknú tiež vyskytovať.

Ďalším bodom v bojovom pláne môže byť, ak v kuchyni na rôznych miestach rozmiestnite klinček, jeho vôňa totiž vínne mušky odpudzuje. Prajeme vám veľa šťastia v boji s malým lietajúcim nepriateľom. A ak máte vlastne účinné spôsoby, ako vínne mušky raz a navždy vykázať z kuchyne, napíšte nám ich do komentárov, ďakujeme za vaše tipy a nápady.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Domácnosť a varenie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >