Viete správne vyčistiť chladničku?

Gabriela Bachárová, 25. októbra 2019 o 05:37

Chladičku by ste mali pravidelne čistiť, odporúča sa aspoň raz za mesiac. Ako na to efektívne?

Chladničku je potrebné pravidelne umývať.

Foto: Shutterstock.com

Najskôr si chladničku na čistenie pripravte. Vypnite prívod elektriny, dajte pod ňu handru či staré noviny, ktoré zachytia vytekajúcu vodu, vyberte všetky potraviny.

Ak nechcete na čistenie používať agresívnu chémiu, postačí vám mydlová alebo jarová voda. Na dezinfekciu potom použite obyčajný ocot.

Najskôr sa zamerajte na vnútro chladničky. Vyberte poličky a zásuvky a umyte ich v dreze teplou mydlovou či jarovou vodou. V prípade stien zariadenia postupujte rovnako. Suchú chladičku aj jej vybavenie potrite dezinfekčným octom. Predtým, než chladničku zapnete, by mala byť suchá, aby sa nevytvorila námraza.

Pri čistení sa často zabúda na tesnenie dvierok. „V ich záhyboch sa často ukrýva veľa nebezpečných baktérií. Hrubé, suché usadeniny najskôr vysajte alebo vymeťte. Zvyšok umyte navlhčenou handričkou. Po dôkladnom vyčistení ešte môžete natrieť gumu minerálnym olejom či vazelínou. Tesnenie tak zostane pružné a nebude praskať,“ radí na svojom webe výrobca chladničiek Whirlpool.

Pri čistení nezabúdajte ani na odtokový kanálik, jeho znečistenie je častou príčinou zápachu v chladničke, pretože ak sa upchá, nemá kam odtekať vyzrážaná voda. „Na čistenie kanálika slúži špeciálna kefka, ktorá je súčasťou príslušenstva. Ale rovnakú službu vám urobí aj dlhý tenký drôtik, ihlica na pletenie alebo obyčajná slamka,“ radí výrobca chladničiek. Usadeniny s ich pomocou vyberte a kanálik umyte.

A teraz sa už vrhnite na čistenie chladničky zvonka. Povrch stačí otrieť mydlovou či jarovou vodou a vyleštiť. Ak vám to pôjde, odsuňte chladničku od steny a umyte aj jej zadnú časť. Špeciálne sa tam zamerajte na chladiace rebrá a kondenzátor, ktoré sú často veľmi špinavé.

Aby vám chladnička zostala dlho voňavá aj po umytí, môžete do nej vložiť prírodné pohlcovače pachov. Môžu nimi byť napríklad:

pohárik s octom
citrónové plátky v miske s vodou
mletá káva
vanilínový cukor
rozkrojené jabĺčko

Chladičku je dobré umývať aspoň raz mesačne. Čo sa týka mrazničky, tam aspoň raz za rok, ideálne samozrejme v zime, keď mrzne, aby ste zmrazené potraviny mohli jednoducho umiestniť za okno a mali istotu, že sa nerozmrazia.

Pred rozmrazovaním samozrejme zariadenie vypnite z elektriny. Názory, či námrazu odstraňovať mechanicky napríklad pomocou škrabky, alebo nechať ľad povoliť bez zásahu, sa rôznia. Je to na vašom rozhodnutí. V súčasnosti však už existujú výrobky s funkciou defrost, ktorá zabezpečí, že mraznička nebude namŕzať.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >