Rodičia vysokoškolákov dostanú prídavky na deti neskôr

SITA, 13. októbra 2019 o 05:34

Rodičia študentov vysokých škôl dostanú prídavky na deti v neskorších októbrových výplatných termínoch, prípadne až v novembri. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny totiž čaká na to, kedy mu rezort školstva zašle údaje o študentoch vysokých škôl.

Prídavky pre vysoškolákov prídu neskôr.

Foto: Shutterstock.com

„Aktualizáciu údajov za študentov vysokých škôl podľa stavu k 30. septembru 2019 podľa dohody poskytujeme do Rezortného informačného systému v polovici októbra a ten následne sprístupňuje údaje Ústrediu práce, sociálnych vecí a rodiny," uviedol komunikačný odbor Ministerstva školstva

„Ústredie práce bude prostredníctvom úradov práce vyplácať oprávneným poberateľom prídavky na deti, ktoré študujú na vysokej škole, postupne, ako budú prichádzať údaje z ministerstva školstva, a to aj v mimoriadnych výplatných termínoch v októbri, prípadne v novembri," informovala hovorkyňa ústredia Jana Lukáčová.

Úrady práce podľa nej po doručení údajov vyplatia prídavky na dieťa aj spätne, teda od septembra. „Je to rovnaká prax ako v minulých rokoch, keď študenti dostávali potvrdenia o návšteve školy na zápisoch, ktoré bežali aj v októbri. Potvrdenie potom doručili na úrad práce a ten vyplatil prídavky aj spätne za september a október," dodala.

Rodičia detí, ktoré študujú na Slovensku, nie sú od začiatku septembra tohto roka povinní doniesť na úrad práce a sociálnych vecí potvrdenia o návšteve školy svojich detí. Ústredie práce a sociálnych vecí je totiž zo zákona povinné informáciu o tom, či dieťa navštevuje školu na Slovensku, preveriť v informačnom systéme rezortu školstva.

Ak však dieťa študuje v zahraničí, ústredie práce o ňom údaje z informačného systému rezortu školstva nemôže získať, a preto v tomto prípade musí rodič po výzve úradu práce predložiť papierové potvrdenie o návšteve školy.

Údaje o žiakoch a študentoch bola základná, stredná a vysoká škola povinná zapísať do centrálneho registra žiakov a študentov do konca septembra tohto roka.

„V prvých dňoch októbra ústredie preberie údaje o deťoch vo veku 5 až 8 rokov a deťoch vo veku 16 až 25 rokov pre účely potvrdení o návšteve školy a vyplatenie zvýšenia prídavku na dieťa v sume 100 eur pre deti, ktoré nastúpili do 1. ročníka základnej školy," uviedla hovorkyňa ústredia začiatkom septembra tohto roka. V októbri tohto roka totiž rodičia prvákov na základných školách dostanú prídavok na dieťa zvýšený o 100 eur, čo bude štátny príspevok na nákup školských potrieb.

Na prídavok na dieťa majú nárok rodičia nezaopatrených detí. Prídavok vyplácajú úrady práce a sociálnych vecí mesačne, najdlhšie do dovŕšenia 25 rokov veku dieťaťa, ak spĺňa podmienku nezaopatrenosti. Prídavok na dieťa sa od začiatku tohto roka zvýšil o 66 centov na 24,34 eura.

Príplatok k prídavku na dieťa, ktorý dostávajú nepracujúci dôchodcovia ako rodičia nezaopatrených detí, od 1. januára tohto roka vzrástol o 31 centov na 11,41 eura mesačne. Rodičia prvákov na základných školách dostanú tento mesiac prídavok na dieťa jednorazovo zvýšený príspevok na nákup školských potrieb v sume 100 eur. Prídavok na dieťa v tomto prípade dosiahne 124,34 eura.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Úrady a peniaze - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >