Rodina má prednosť pred kariérou, na materskej je už vyše 14-tisíc otcov

SITA, 18. septembra 2019 o 13:18

Počet otcov, ktorí dostávajú zo Sociálnej poisťovne materskú dávku, stúpa. Od začiatku tohto roka do konca augusta ju priznala Sociálna poisťovňa 14,4 tisíca otcom. Je to o 1500 viac než za celý uplynulý rok.

Rodina na prvom mieste, záujem o materské zo strany otcov je veľký a naďalej rastie.

Foto: shutterstock.com

Podľa hovorcu Sociálnej poisťovne Petra Višvádera sa tak potvrdzuje rýchlo rastúci trend poberania materskej dávky medzi otcami. V roku 2016 Sociálna poisťovňa dávku priznala a vyplácala 3 076 mužom, predvlani ich bolo 6 553.

Dávku s názvom materské poisťovňa zatiaľ v tomto roku nepriznala pre nesplnenie podmienky starostlivosti o dieťa alebo podmienky súčasného nepoberania rodičovského príspevku matkou v 265 prípadoch. „V ďalších 51 prípadoch dávka nebola priznaná pre nesplnenie potrebnej podmienky nemocenského poistenia 270 dní. Vlani predstavoval počet všetkých nepriznaných dávok z oboch dôvodov 240," povedal hovorca.

Poisťovna zamietla 1,8 percenta z celkového tohtoročného počtu žiadostí otcov o vyplácanie materskej dávky. „V auguste tohto roka v tejto súvislosti dostala Sociálna poisťovňa aj informáciu z Kancelárie verejného ochrancu práv, ktorá preverovala tri podnety poistencov a ktorá konštatovala, že ani v jednom prípade nebolo preukázané porušenie základných práv a slobôd," dodal Peter Višváder.

Nárok na materské pre otca
Otec má nárok na materskú dávku najskôr po uplynutí šiestich týždňov odo dňa pôrodu matky. Materskú dávku môže otec dostávať 28 týždňov, pričom túto možnosť musí využiť najneskôr do dovŕšenia troch rokov veku dieťaťa. Otec však musí byť v posledných dvoch rokoch pred prevzatím dieťaťa do starostlivosti nemocensky poistený najmenej 270 dní.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Úrady a peniaze - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >