Smútok za letom? Ako čo najhladšie preladiť deti z prázdnin do školského kolotoča, radí psychologička

Patricia Poprocká, 24. augusta 2020 o 04:28

Posledný týždeň prázdnin je tu. Ako si ho nepokaziť a zároveň sa citlivo naladiť na blížiacu sa školu a s tým spojené povinnosti? Radí psychologička z Alma centra pre zdravý vývin Dana Comas.

Do školy možno ísť aj s úsmevom, pomôžme k tomu našim deťom.

Foto: shutterstock.com

Nástup do kolotoča povinností po dovolenke nie je nič príjemné ani pre väčšinu dospelých. Deti bývajú zväčša odolnejšie, veci viac prijímajú také aké sú, bez zbytočného lamentovania. Nie však vždy a všetky. Ako teda najmä tie citlivejšie postupne pripraviť na zmenu, ktorá ich o týždeň čaká?

Či už nastupuje dieťa do školy alebo do škôlky, je dobré ho na to niekoľko dní vopred psychicky nasmerovať, vraví psychologička Dana Comas. Samozrejme, neznamená to, že budeme pri každej príležitosti pripomínať blížiaci sa školský rok alebo dokonca strihať pomyselný meter.

„Sú deti (aj dospelí), ktoré zmeny zvládajú ľahko a bez problémov. Keď sa také dieťa vráti z dovolenky dva dni pred koncom prázdnin, nemá problém sa rýchlo aklimatizovať a „naskočiť na vlak“. Ale sú deti, ktoré potrebujú k tomuto prechodu trochu viac času a asistencie. Takže každý rodič by si mohol zvážiť, aké má jeho dieťa povahu, potreby, zvyky a podľa toho upraviť čas konca prázdnin,“ vysvetľuje Dana Comas.

Psychologička z Alma centra Dana Comas odporúča pri debate o blížiacej sa škole vyzdvihovať pozitíva, zároveň však dieťaťu vyjadriť pochopenie, ak sa mu do nej nechce.

Foto: archív Dany Comas
Odporúča začať napríklad s nenápadným upravovaním režimu. „Pre dieťa je benefitom, ak pár dní vopred zavedieme aspoň približný spánkový režim a režim jedenia, ktorý bude počas školského týždňa. Môžeme sa tak vyhnúť veľkej únave a prípadnému hladu, ktoré by mohli ovplyvniť celkové prežívanie a atmosféru školských dní,“ hovorí.

Ďalším dobrým prípravným krokom je opätovné zavedenie niektorých povinností, ktoré dieťa počas prázdnin nemalo, prípadne ich malo posunuté. „Nebude tak veľmi veľa zmien na začiatok školského roka,“ pripomína Dana Comas.

Osoží tiež v príjemnej atmosfére prichystať s deťmi nové pomôcky, napríklad školské tašky, oblečenie a iné. „Ak je možnosť, nechajme dieťa vybrať si, aby malo vo výhľade niečo príjemné.“

Pozor na slová!

Dôležité však predovšetkým je, ako o konci prázdnin hovoríme, zdôrazňuje psychologička. Aj keď toto obdobie môže byť neobľúbené aj pre samotných rodičov, tí by nemali svoju nevôľu dávať príliš najavo. „Dobrým príkladom je, ak o blížiacej sa škôlke/škole hovoríme pozitívne,“ zdôrazňuje. Platí to aj o našom vlastnom nástupe do práce, kde by sme nemali príliš vzdychať či prekrúcať očami. „Vyzdvihovať pozitíva, to, že na deti čakajú kamaráti, že budú môcť opäť chodiť na obľúbené krúžky a podobne,“ vyratúva odborníčka.

Ako však dodáva, neznamená to, že by sme dieťaťu nemali vyjadriť pochopenie, ak prežíva smútok alebo nechuť s prichádzajúcim obdobím. Naopak, tu mu treba pocity potvrdiť, že im rozumieme a zároveň pripomenúť, že to nemusí byť iba zlé práve vzhľadom na vymenované pozitíva.

„Niektorým hanblivejším alebo introvertnejším deťom môže byť nápomocné, ak majú šancu stretnúť sa so svojimi spolužiakmi už vopred a tak sa trochu naladiť na nové obdobie, obnoviť podporujúce vzťahy,“ načrtáva ďalšiu možnosť Dana Comas.

Ako však uviedla, všetko závisí od dieťaťa a jeho povahy, ktorú poznajú najlepšie samotní rodičia. „Niekedy je fajn urobiť si rozlúčku s prázdninami, poster s fotkami, povedať si, kde sme boli a čo sme zažili. To niektorým deťom môže pomôcť uzavrieť v sebe prázdninové obdobie a napomôcť k prijatiu zmeny.“ A tešiť sa na nové, čo príde...





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >