Počúvajme deti, ale nehodnoťme. Získajú tak týchto 5 dobrých vlastností

Patricia Poprocká, 29. júla 2019 o 16:52

Navonok veľmi jednoduché, v praxi však neraz veľmi náročné. Počúvať, čo nám dieťa hovorí bez toho, aby sme ho hodnotili či mu podsúvali vlastný názor, je podľa odborníkov najlepšia forma komunikácie. Vlastné rady a názory by sme mali vyslovovať vtedy, ak sa nás na ne dieťa pýta, inak stačí počúvať, prejaviť pochopenie. Dieťa si dokáže názor na vec urobiť aj samé.

Dieťa potrebuje byť vypočuté. Ako každý z nás.

Foto: shutterstock.com

Prečo je dôležité počúvať s porozumením v štýle „Chápem, čo mi chceš povedať“ alebo „Rozumiem, čo tým myslíš“, vysvetľuje odborníčka na rodinné vzťahy Nancy van Peltová v knihe Ako byť skvelým rodičom. Dieťa tým môže získať dobrú výbavu do ďalšieho života. A to:

Naučí sa vysporiadať s negatívnymi pocitmi

Ak akceptujeme pocity dieťaťa, nech sú akékoľvek, dávame mu najavo, že aj negatívne emócie sú súčasťou života. Dieťa sa takto tiež naučí, že nie je zlé len preto, že práve cíti hnev, zlosť, alebo plače. Pochopí, že s vlastnými emóciami nemusí bojovať, stačí ich brať, ako prichádzajú, čo je najlepšia cesta k vnútornej vyrovnanosti. Nás viedli k tomu, že negatívne pocity sú niečo zlé a nemáme ich mať, nie je to však tak. Každý sa cíti raz lepšie, raz horšie, a nemá zmysel negatívne pocity potláčať, naopak, treba si ich uvedomiť a pracovať s nimi.

Získa dôveru k rodičom

„Vedomie, že nás niekto počúva a rozumie nám, robí dobre každému,“ vysvetľuje Nancy van Peltová. Ak dieťa cíti u rodiča pochopenie, prehĺbi sa jeho dôvera voči dospelému. Dieťa sa cíti v rodine isto, prijaté a rodičom sa nebojí zveriť s čímkoľvek, čo je dôležité najmä vo vyššom veku, napríklad v puberte.

Naučí sa samostatne riešiť problémy

Je iné, ak dieťaťu poviete, čo má pri riešení toho ktorého problému urobiť, a iné, keď na to príde samé. Práve preto je dobré dieťa vypočuť a nepodsúvať mu hneď odpoveď, čo ako jasne ju vidíte. Stačí potvrdiť pocity dieťaťa, ktoré sa vtedy spravidla dokáže na svoj problém pozrieť akoby z nadhľadu a príde aj na jeho riešenie. To síce nemusí byť vždy také, ako si predstavujete vy, problém však rieši dieťa a nie vy. Niekedy možno spraví aj chybu, to však neprekáža. Uspokojivé riešenie problému vždy napokon nájde, hoci aj na piaty pokus. Doprajte mu tú cestu k samostatnosti!

Naučí sa počúvať druhých

Nemáme na mysli slepú poslušnosť, ale pozorné počúvanie toho, čo hovoria iní. Príklad je aj v tomto prípade najlepší učiteľ. Ak dieťa vidí, že ostatní počúvajú jeho, rovnako bude pristupovať aj k druhým. Ako vraví teológ a filozof Tibor Máhrik: Každý hovorí, ale málokto načúva, preto sa cítime osamelí. Keď budeme počúvať druhých my a naučíme to i naše deti, o čo lepší môže byť svet!

Nebude sa báť povedať svoj názor

Ak je dieťa zvyknuté, že si jeho názor doma vypočujú s rešpektom, bez popierania či zosmiešňovania, nebude sa báť povedať si ho aj inde. A to aj v prípade, že bude opačný než ten, ktorý zdieľa mlčiaca väčšina. Otvorene povedať , čo si myslíme, je veľmi dôležité, zvlášť v dnešnej dobe hoaxov, konšpirácií a tvrdých marketingových praktík obchodníkov i podvodníkov.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >