Slovenskí školáci nie sú šťastní, skôr nervózni a podráždení

TASR, pt, 17. júna 2019 o 11:49

Vám mladým je dobre... V prípade slovenských teenagerov to tak celkom neplatí. Takmer polovica dievčat a tretina chlapcov musela vlani aspoň raz týždenne riešiť psychické ťažkosti ako nervozitu, podráždenosť či ťažkosti so zaspávaním.

Virtuálny svet je pre mladých dôležitý, pre niektorých dokonca viac než osobný kontakt.

Foto: shutterstock.com

Vyplýva to zo štúdie Health Behaviour in School Aged Children, ktorá sa robí celosvetovo v spolupráci so Svetovou zdravotníckou organizáciou každé štyri roky. Ako vyplýva z výsledkov, len polovica 15-ročných spala počas školského týždňa odporúčaných osem hodín. Dôvod – internet, smartfóny, sociálne siete či počítačové hry. A do toho nezdravé jedlo a nápoje, často práve pre nedostatok času na normálne stravovanie.

„Konzumácia energetických nápojov na potlačenie únavy, príťažlivosť virtuálneho sveta sociálnych sietí či počítačových hier, ktoré sú k dispozícii nonstop, a náhrada raňajkovania konzumovaním sladených nápojov môžu vysvetľovať vysoký výskyt podráždenosti, nervozity i problémov so zaspávaním," uviedla Michaela Kostičová z Ústavu sociálneho lekárstva a lekárskej etiky Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave.

Na to potom neraz nadväzuje aj obezita a slabá telesná kondícia. S nadváhou má ťažkosti už tretina 11-ročných chlapcov a dievčat.

Radšej v sieti ako z očí do očí

Virtuálna realita na internete je pre mnohých teenagerov veľmi dôležitá. Podľa prieskumu každý piaty školák sa tam ľahšie „vyrozpráva“, teda zdôveruje so svojím prežívaním ako pri osobnom stretnutí. Mobil pomáha k lepšiemu životnému pocitu až 40 percentám školákov vo veku 13 až 15 rokov.

Naopak, čo niekedy ide do úzadia, sú zdravé rodinné vzťahy. Štruktúra a fungovanie rodiny sa zmenilo, upozornila Daniela Husárová z Ústavu psychológie zdravia Lekárskej fakulty UK. „Súčasní školáci majú za sebou skúsenosti s rôznymi negatívnymi životnými udalosťami, ktoré môžu ovplyvňovať ich ďalší vývin," zdôraznila.

Rozvod alebo odlúčenie rodičov zažilo 20 percent školákov, 14 percent z nich zasa opakované závažné konflikty alebo fyzické roztržky rodičov. Takmer štvrtina 11-ročných uviedla, že sa so svojimi rodičmi rozpráva len málo alebo vôbec.

Pitie je problémom najmä u 15-ročných

Čo sa týka stravovania, potešujúce je, že od roku 2018 vzrástol výskyt pravidelnej konzumácie ovocia a zeleniny a klesol výskyt konzumácie sladkostí. Čoraz menej školákov však pravidelne raňajkuje, za čo však môžu aj skoré začiatky vyučovania na niektorých školách.

Stále je rozšírené fajčenie a pitie alkoholu. Podľa štúdie za posledných 30 dní asi pätina 15-ročných a desatina 13-ročných školákov fajčila cigarety. Zhruba tretina 15-ročných a necelá pätina 13-ročných školákov pila alkohol.

Stav opitosti už mala aspoň dvakrát za sebou pätina 15-ročných, päť percent 13-ročných a takmer dve percentá 11-ročných. Je to síce o niečo menej než v minulosti, stále je to však vážne.

„Napriek klesajúcemu trendu je užívanie psychoaktívnych návykových látok predovšetkým u 15-ročných školákov rozšírené a zostáva dôležitým verejnozdravotným problémom,“ zdôrazňuje Tibor Baška u Ústavu verejného zdravotníctva Jesseniovej lekárskej fakulty UK v Martine.

Výskum Health Behaviour in School Aged Children sa realizuje každé štyri roky od roku 1983, v spolupráci so Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO). Zapája sa doň približne pol milióna školákov vo veku 11 až 15 rokov z viac ako 40 európskych a severoamerických krajín. Cieľom je získať údaje umožňujúce porovnať aktuálnu situáciu a trendy v živote školákov. Slovensko sa do projektu zapojilo doposiaľ šesťkrát.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >