Slony, žirafy či levy v cirkusoch neuvidíme, mačky a psy však zostanú

SITA, 23. júna 2019 o 06:17

Zákaz cvičiť divožijúce zvieratá a využívať ich na verejné vystúpenia napríklad v cirkusoch je pomaly na svete. Vyhláška ministerstva pôdohospodárstva už prešla pripomienkovým konaním a mala by platiť od septembra.

Krotiteľka Julia Kozyrovová vystupuje s levom v Ukrajinskom národnom cirkuse v Kyjeve.

Foto: SITA/AP

Podľa rezortu ešte musí prejsť pripomienkovým konaním na úrovni Európskej komisie Neznamená to ale, že je koniec vystupovaniu všetkých zvierat. Zákaz sa totiž netýka psa, mačky a fretky domácej. Mačkovité šelmy, slony, hrochy, mrože, delfíny, žirafy, primáty, medvede a ďalšie zvieratá sa na verejné vystúpenia nebudú môcť využívať.

V prípade psov či mačiek sa ale menia podmienky ich výcviku. To znamená, že pri drezúre sa nebude môcť používať napríklad oheň či omamné látky a výcvik nesmie zviera stresovať.

Vyhláška chce zakázať predvádzanie činností, ktoré zviera získalo výcvikom. Agrorezort pripomína, že za verejné vystúpenie sa nepovažuje verejné kŕmenie či náučné prednášky v zoologickej záhrade ani sokoliarske vystúpenia.

Sloboda zvierat žiada okrem verejného vystupovania zakázať aj vystavovanie a ukazovanie zvierat. „Inak k nám cirkusy so slonmi a tigrami jazdiť neprestanú, zvieratá budú len ukazovať a tie budú naďalej trpieť cestovaním desať mesiacov v roku a stiesneným ustajnením,“ uviedla Sloboda zvierat v pripomienke.

Organizácia tiež žiada rozšíriť zoznam zvierat, ktoré nesmú podstupovať výcvik a verejne vystupovať, o všetky divožijúce druhy.

Sloboda zvierat tvrdí, že zvieratá držané v cirkusoch predstavujú riziko pre zdravie a bezpečnosť ľudí. Od roku 1995 do roku 2017 zaznamenali v cirkusoch na území Európskej únie 305 incidentov s cirkusovým zvieraťom. Zranených pritom bolo 83 ľudí, usmrtených 11. Napríklad tigre napadli 30 ľudí, dvoch zabili, slony zabili osem ľudí.

„Divožijúce zvieratá predstavujú najväčšie nebezpečenstvo pre ich nízky stupeň prispôsobivosti a možnú agresiu v prípade nepohody,“ konštatuje Sloboda zvierat.

Prijatie vyhlášky stanovuje novela zákona o veterinárnej starostlivosti, ktorá definuje zviera ako cítiacu bytosť, a nie ako vec. Novela vstúpila do platnosti v tomto roku.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >