Odvážny krok v Pezinku, primátor zakázal cirkus s drezúrou zvierat. Kto sa ešte pridá?

pt, 14. marca 2019 o 10:33

Na zvieratách záleží, k Trnave, ktorá na svojich mestských podujatiach nedávno zakázala zvieracie atrakcie sa tentoraz pridal Pezinok. Nový primátor Igor Hianik nepovolil v meste vystúpenie cirkusu. Väčšina Pezinčanov mu tlieska, a očakáva, že mesto zakáže zvieracie atrakcie ako poníky či ťavy aj na vinobraní a iných mestských akciách, podobne ako Trnava.

Krásne, ale sem určite nepatria.

Foto: SITA/AP

Hoci bol cirkus celé roky obľúbenou rodinnou zábavou, v posledných rokoch sa do povedomia dostáva aj jeho odvrátená strana – ťažké podmienky a tvrdá drezúra, ktorým sú tam vystavené zvieratá. Sloboda zvierat už v minulosti spísala petíciu za zákaz vystupovania zvierat v cirkuse zákonom, zatiaľ sa však čaká na príslušný predpis ministerstva.

K čomu sa nemá štát, vzal do rúk pezinský primátor. Ako oznámil na facebookovej stránke, drží slovo spred volieb, aj keď je to citlivá otázka. Keď ho nedávno žiadal český cirkus o povolenie na prvé vystúpenie v sezóne, dal im podmienku, aby súčasťou predstavenia neboli zvieratá.

To cirkus nebol schopný dodržať, takže sa vystúpenie nekoná. Pezinok tak vytvoril na Slovensku precedens, a súdiac podľa početných internetových reakcií na rozhodnutie Igora Hianika, uvítali by ho aj v iných mestách. "Konečne! Vďaka za toto rozhodnutie a verím, že sa poníky ťavy a iné zvery nestanú súčasťou "cirkusu Vinobranie" na jeseň, doteraz boli prosby mestom odmietané," píše napríklad Gabriela Weissová.

Kritici zákazu poukazujú na dlhoročné tradície a na to, že kto nechce, nech do cirkusu nechodí. Argument však neobstojí. Ak sa dlhé roky robí niečo zle, nemožno to odobriť len preto, že sa z toho stala tradícia. Rovnako ak budeme ignorovať týranie zvierat v cirkuse, zatvárať pred ním oči tak, že tam nebudeme chodiť, neznamená to, že k nemu nebude dochádzať.

Absolútny zákaz zvierat v cirkusoch je v zahraničí už normálny. Podľa portálu interez.sk ho zaviedlo Rakúsko, Bulharsko, Belgicko, Grécko, Maďarsko, Írsko, Holandsko, Nórsko či Taliansko. V niektorých štátoch sú zasa obmedzenia, napríklad je zákaz vystúpenia mláďat.

Bude zaujímavé sledovať, ktoré ďalšie slovenské mestá sa pridajú a nájdu odvahu povedať nie týraniu zvierat.

Mačka v ruskom cirkuse.

Foto: REUTERS


ANKETA:

Ste za zákaz vystupovania zvierat v cirkuse?

51,0%



47,4%



1,6%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >