V Trnave sa už s opicou na jarmoku nevyfotíte. Je to týranie, vraví mesto

SITA, pt, 18. februára 2019 o 04:27

Priateľsky k prírode, zábavné rodinné podujatia v Trnave sa nesú v ekologickom duchu. Nedávno mesto usporiadalo Vianočné trhy bez plastových tácok a pohárov, teraz chce chrániť zvieratá. Mestské zastupiteľstvo zakázalo ich neetické zneužívanie na jarmočné atrakcie.

Opice ako turistickú atrakciu ponúkajú aj v zahraničí. Na snímke záber z čínskeho nákupného centra.Šťastné zviera veru vyzerá inak.

Foto: REUTERS

Reagovalo tak na sťažnosti obyvateľov, ktorí boli na poslednom jarmoku pobúrení možnosťou odfotiť za poplatok s opicou. Takéto podnikanie označili za týranie. Výhrady boli aj k možnosti vozenia sa na poníkoch. Tie rovnako za poplatok vozili deti, dookola po tej istej trase.

Mestský poslanec Marián Galbavý preto navrhol zakázať takéto zneužívanie zvierat, a zastupiteľstvo návrh schválilo. Jeho slabinou však je, že sa môže vzťahovať len na pozemky vo vlastníctve mesta. Čo teda znamená, že jazda na poníkoch bude zrejme aj na tohtoročnom jarmoku, keďže táto podnikateľská činnosť býva na pozemku, ktorý patrí súkromnej spoločnosti.

Aj primátor Trnavy Peter Bročka priznal, v tomto prípade sú možnosti mesta zakázať takúto činnosť obmedzené.

Zatiaľ nie je jasné, či sa zákaz zneužívania zvierat bude týkať aj podujatia Stredovek pod hradbami, ktoré sa koná súčasne s jarmokom. Súčasťou Stredoveku pod hradbami sú aj rôzne zvieratá, ale aj vozenie na koňoch alebo vystúpenia s dravými vtákmi.

Tradičný trnavský jarmok sa bude v tomto roku konať od štvrtka 5. septembra do nedele 9. septembra. Samozrejme, s ekologickým, kompostovateľným riadom v stánkoch s občerstvením.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >