Slávnostná „fraštácka“ polievka, pôvodný recept z 19. storočia. „Takto ju robievala ešte moja babka,“ vraví pani Vlasta

Patricia Poprocká, 30. decembra 2023 o 06:12

Viete už, čo na silvestrovskú večeru? Náš dnešný tip je skutočne exkluzívny – sviatočná hubová polievka, originálny recept starých Hlohovčaniek. „Pravá fraštácka hríbovka, takto ju robievala nielen moja mama, ale ešte aj babka, čo si pamätám,“ hovorí pani Vlasta Borisová, ktorá sa s naším portálom podelila o recept.

Pani Vlasta Borisová s manželom a deťmi.

Foto: Miriam Poprocká

„Varím ju raz, maximálne dvakrát do roka, naozaj len na sviatočné chvíle. U nás sa robieva na Vianoce plný hrniec tak, že nám zakaždým ostane aj na ďalšie dni. Teraz, keď sú deti už veľké a preč z domu, máme z nej s manželom ešte aj deň pred Silvestrom trošku v chladničke,“ hovorí pani Vlasta, ktorá sa z Hlohovca vydala do Bučian (okr. Trnava), kde žije dodnes. Ako vraví, ona sama po narodení detí (dvaja synovia a dcéra) pôvodný recept trošku upravila, a to z prostého dôvodu: „Deti si to takto žiadali, viac im chutila, tak prečo nie?“

My vám ponúkame obidve verzie, vyberte si. Výhodou je, že varenie nie je časovo náročné ani nijako zvlášť zložité. Takže:

Na 30 minút namočte hríby do studenej vody. Potom vodu zlejte a huby dajte variť v čistej vode. Pridajte tam bobkový list, nové korenie, celé čierne korenie a trocha soli. Nechajte variť a keď sú huby polomäkké, pridajte nasledovné:

1. Ak chcete dodržať originálny recept z 19. storočia, tak jačmenné krúpy, v nárečí „geršle“.

2. Pani Vlasta ich nahradila zemiakmi nakrájanými na kocky. Čo pridáva ešte nad rámec receptu svojej prababičky, sú instantné hríbové polievky na zahustenie. Jednoducho ich vsype do hrnčeka, rozmieša s trochou polievky a následne vleje už hladkú zmes do hrnca.

V 19. storočí však instantné polievky neboli, a tak sa robievala klasická zátrepka z múky a mlieka, resp. smotany, ak bola. „Mama zátrepku do polievky dávala vždy cez sitko, aby v nej neboli hrčky,“ spresňuje pani Vlasta.

No a napokon – pôvodný aj súčasný recept rovnako – odporúča krátko pred odstavením pridať sušené slivky, ktoré dnes možno nahradiť alebo doplniť sušenými ďatlami či figami. „Moja mama zvykla dávať aj sušené jabĺčka, aby polievka pekne zavoňala,“ spomína pani Vlasta.

Polievku možno dochutiť ešte aj troškou cukru a octu, ale to je už na vás, akú ďalšiu verziu si z pôvodného receptu vytvoríte.

Prajeme vám vydarené varenie a dobrú chuť!





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Recept na víkend - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >