Jednoduchý a poctivý kváskový chlebík je na nezaplatenie.
Foto: shutterstockPravda, nie je to záležitosť piatich minút, ale zas ani nič, čo by ste nedokázali. I keď nebude hotový rýchlo, výsledok stojí za to a keď nadobudnete rutinu, bude sa vám zdať príprava jednoduchá.
Takže krok 1: Vyrobte si kvások. Ak vám ho niekto daruje, o to lepšie, ak nie, tak ste odkázaní na vlastnú výrobu, ktorá je záležitosťou niekoľkých dní. Ale pozor, len na začiatku, ak už máte kvások hotový a pravidelne ho dopĺňate, pri každom ďalšom pečení si už len odoberiete potrebné množstvo na počkanie.
Na výrobku kvásku potrebujete ražnú múku a vodu, nič viac. V sklenenej fľaši na zaváranie – najlepšia je sedemdecová so širokým hrdlom zmiešajte oboje – asi tak do štvrtiny/pätiny fľaše. Zamiešajte, pomerom jedna k jednej (napríklad tri-štyri polievkové lyžice múky aj vody), ale nemusí to platiť celkom presne, závisí od múky, každá je trocha iná. Výsledkom by mala byť hustá kašička, určite by sa nemala liať. Prikryte, ale nezatvárajte úplne a nechajte tak pri izbovej teplote.
V ďalší deň pridajte opäť trocha múky a vody, zhruba polievkovú lyžicu. Opäť pomiešajte a postup opakujte ešte v ďalšie dni. Zhruba na štvrtý deň by mohol byť kvások hotový. Spoznáte to tak, že hmota začne pracovať – vytvoria sa bublinky a zväčší sa objem. To je znak, že môžete začať s pečením chleba.
A to je krok 2: Štartér. Do misky, v ktorej budete miesiť chlieb, vlejte 150 ml vody. Nasypte 150 gramov ražnej múky, tej istej, z ktorej vyrábate kvások. Pridajte jednu polievkovú lyžicu kvásku. Zmiešajte, vypracujte na jednoliatu zmes a nechajte 9-12 hodín kysnúť. Prikryte, napríklad pokrievkou na hrnce.
No a konečne môžeme urobiť krok 3: Príprava cesta. Po uplynutí uvedeného času zmiešajte so štartérom 320 gramov pšeničnej múky (môže byť chlebová, ale dobrá je aj obyčajná polohrubá) a 170 ml vody. Pridajte rascu, môže byť drvená i celá, akú máte radšej a soľ – dve čajové lyžičky.
(Ak chcete klasický chlieb, robí sa cesto presne takto, ale ak chcete výživnejší alebo na modernejší spôsob so semiačkami či bylinkami, pokojne popridávajte, čo chcete. Môžete namiesto pšeničnej múky dať špaldovú a podobne.)
Cesto vypracujte – ručne alebo pomocou elektrického hnietiča. Ak sa vám zdá riedke, pridajte ešte múku, malo by byť tvárne a husté tak, aby sa nerozlievalo.
Potom ho môžete preložiť do namúčenej ošatky (nádoba na kysnutie chleba), ale pokojne môžete nechať aj v pôvodnej miske. Či už tak alebo tak, prekryte utierkou a nechajte kysnúť ešte 4 až 6 hodín.
Krok 4, pečenie: Už sa blížime k záveru. Rúru predohrejte na 250 stupňov, a vytvorte parné prostredie. Ak máte na to prispôsobenú rúru, jednoducho vylejte vodu do určeného priestoru, ak nemáte, tak vložte na spodok ďalší plech, do ktorého nalejete zhruba hrnček vody. Para vytvorí pre pečenie chleba vhodné prostredie.
Chlieb vyklopte z nádoby na plech s papierom a pečte 10 minút na 250 stupňoch, potom teplotu znížte na 200 stupňov na ďalších 25 minút. V tejto fáze už plech s vodou, ak jej tam ešte ostalo, vyberte.
Časy pečenia sú orientačné, keďže každá pečie trocha inak. Postupom času si nájdete optimálnu dĺžku pečenia. Chlebík je hotový vtedy, ak po ňom dokážete poklopať.
Prajeme veľa zdaru a dobrú chuť!