Na boľavé hrdlo či kašeľ môže niekedy pomôcť aj obyčajný studený obklad

Patricia Poprocká, 15. decembra 2018 o 12:07

Treba pri nádche či kašli siahať hneď po kvapkách a sirupoch? Niektoré domáce recepty bývajú pri bežných prechladnutiach rovnako účinné, šetrnejšie k organizmu a aj bezpečnejšie.

Namiesto liekov môže niekedy pomôcť jednoduchý obklad z čistej vody.

Foto: shutterstock.com

Pri liekoch nikdy neviete, čo obsahujú, i keď sú podľa letáčika „zaručene na prírodnej báze“. Napokon, len vo štvrtok nariadil Štátny ústav pre kontrolu liečiv stiahnutie dvoch šarží bylinkových kvapiek proti kašľu Pleumolysin z trhu pre nedostatok v kvalite, čo do obsahu etanolu a hustoty.

Namiesto chémie skúste niekedy na kašeľ či boľavé hrdlo radšej obklad. I keď sa zdá na prvý pohľad iracionálny, dávny recept starých mám nezavrhujú ani všetci zdravotníci. Dnes má už dokonca aj názov – Priessnitzov.

Je založený na báze vlhka a tepla, či presnejšie chladu - zo začiatku. Jednoducho namočte vreckovku do studenej vody a priložte na hrdlo. Potom to prekryte suchou šatkou, niekto dáva medzi to ešte igelit, hrdlo obviažte a nechajte pôsobiť.

Ako dlho, je na vás. Niekto odporúča celú noc, niekto tri hodiny. Kombináciou ľudského tepla a studenej mokrej vreckovky sa vytvorí prostredie podobné saune, najprv však dôjde k výraznému prekrveniu chorého miesta, čím sa urýchľuje liečivý proces.

S chladnou vodou opatrne, najmä ak sa chorý cíti zle a telo nemusí mať dosť energie na zahriatie sa, vtedy voľte o niečo teplejšiu. Niektoré ľudové recepty ešte odporúčajú pridať do vody aj kus alkoholu, najlepšie tuhého domáceho.

Okrem boľavého hrdla či kašľa môže podobný obklad pôsobiť aj na kĺby, uvoľňuje svalstvo a zvýšené prekrvenie zmierňuje zápal.


ANKETA:

Veríte domácim receptom?

79,9%



16,3%



3,8%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >