Školy sa po prázdninách neotvoria, rodičia dostanú pandemické ošetrovné

pt, SITA, TASR, 6. januára 2021 o 04:21

S návratom detí do škôl to veru nádejne nevyzerá, dobrou správou je aspoň to, že štát rodičom poskytne finančnú podporu, pandemické ošetrovné.

Nakazených ľudí pribúda, nemocnice kolabujú, školy sa po 11. januári neotvoria.

Foto: PRAVDA, Robo Hakl

Minister školstva Branislav Gröhling už oznámil, že od 11. januára budú všetky školy pokračovať dištančným spôsobom výučby. Otvorené budú len materské školy pre deti zákonných zástupcov z kritickej infraštruktúry a pre deti rodičov, ktorým povaha práce nedovoľuje pracovať z domu.

To by malo trvať minimálne týždeň, počas ktorého budú mať rodičia nárok na pandemické ošetrovné. A to všetci, ktorí sa starajú o dieťa mladšie než 11 rokov a budú s ním musieť zostať doma. Výška pandemického ošetrovného závisí od príjmu rodiča. Vypočíta sa ako 55 percent vymeriavacieho základu, z ktorého platil odvody na nemocenské poistenie.

Pandemické ošetrovné môže poberať vždy len jeden z rodičov, po nejakom čase, najskôr po 10 dňoch sa však môžu v starostlivosti o dieťa na OČR vystriedať. „Rodičia sa môžu striedať najskôr po uplynutí 10 dní, pričom každý nástup do zamestnania musia Sociálnej poisťovni ohlásiť najneskôr do konca kalendárneho mesiaca,“ upozorňuje hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

A čo potom?

Čo bude so žiakmi a školami po 18. januári, ešte celkom jasné nie je. Minister Gröhling si to predbežne predstavuje tak, že sa otvoria materské školy a obnoví sa vyučovanie na prvom stupni základných škôl i na špeciálnych školách, pričom odporúča pretestovať rodičov aj zamestnancov. „Rodičia naďalej môžu v tomto čase ospravedlniť dieťa na päť vyučovacích dní po sebe. V prípade potreby tak môže žiak ostať doma až do konca lockdownu,“ uviedlo ministerstvo školstva.

Druhý stupeň základných škôl a stredné školy by sa mali vzdelávať naďalej dištančne. K otváraniu by malo dôjsť po ukončení lockdownu po 25. januári za predpokladu pretestovania žiakov a zamestnancov školy. Jeho podmienky by mal podľa rezortu školstva určiť vyhláškou Úrad verejného zdravotníctva.

Je tu však ešte viacero faktorov, ktoré môžu tieto zámery ovplyvniť, napríklad vývoj počtu nakazených. Ak by dramaticky rástol, mohol by viesť ešte k sprísneniu, a nie uvoľňovaniu opatrení. Okrem toho je tu tiež odmietanie povinného pretestovania detí zo strany nemalej skupiny rodičov, ktorí dokonca spísali petíciu.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Úrady a peniaze - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >