„Nenúťte naše deti testovať sa!“ Nespokojní rodičia sa búria proti povinnému testovaniu

Patricia Poprocká, 7. decembra 2020 o 04:15

Budeme mať na Slovensku dve kategórie detí? Keď po nedávnom, akože dobrovoľnom, celoplošnom testovaní, sa občania rozdelili na tých, ktorí s modrým papierikom mohli všetko a tých druhých, ktorým chceli niektorí iniciatívni úradníci dokonca značkovať poštové schránky, hrozí podobný scenár teraz v školách.

Pred niekoľkými týždňami bol kľúčom k slobodnému pohybu tento certifikát. Zopakuje sa to teraz aj v školách?

Foto: PRAVDA, Robert Hüttner

Vláda návrat detí do škôl podmieňuje negatívnym testom na koronavírus a opäť sa akosi automaticky počíta s povinnou dobrovoľnosťou. Teda zjednodušene povedané – neotestovaný žiak nesmie do školy. Niektoré školy už dokonca informovali rodičov, že na návrat do lavíc je potrebný negatívny test na COVID-19. V opačnom prípade musí dieťa ostať doma, no s tým, že dištančná výučba už nebude prebiehať.

Rodiča sa pochopiteľne búria. Časť z nich spísala otvorený list prezidentke a ministrom, kde žiadajú o iné nastavenie podmienok. „Na prvom mieste treba uviesť, že testovanie vhodnými testami na prítomnosť vírusu spôsobujúceho ochorenie COVID-19, je spravidla užitočná a dobrá vec, napríklad v prípade chorej osoby s príznakmi respiračnej infekcie,“ zdôrazňujú hneď v úvode listu. Vzápätí však dodávajú: „V mnohých prípadoch sa boj proti vírusu vymkol spod kontroly akéhokoľvek rozumného diskurzu. Dokonca sa stal nástrojom na manipuláciu, vydieranie a podmieňovanie riadneho života nás občanov.“

Nesúhlasia s nátlakom štátu a pripomínajú viaceré právne predpisy, vrátane Európskeho dohovoru o ľudských právach, podľa ktorého nie je možné právo na ľudskú dôstojnosť a na zabránenie ponižujúceho alebo neľudského zaobchádzania obmedziť ani v prípade núdzového stavu.

Zdôrazňujú, že k testovaniu na COVID-19 nie je možné nikoho nútiť a testovanie detí vyžaduje súhlas rodiča.

„Podmieňovanie účasti na školskom vyučovaní v školách preukázaním výsledku testu COVID-19 nemá oporu v platných zákonoch, ktoré majú prednosť pred vyhláškami či inými rezortnými opatreniami alebo nariaďovaniami škôl či ich zriaďovateľov. Školská dochádzka je nielen ústavnou povinnosťou, ale aj ústavným právom dieťaťa. Žiaden zákon nedovoľuje dieťa diskriminovať a vylúčiť ho z vyučovania formou prezenčnej výučby v škole len z toho dôvodu, že sa nepodrobil testu,“ citujú nespokojní rodičia stanovisko detskej komisárky Viery Tomanovej.

Otvorený list podpísalo od nedeľného večera zatiaľ asi dvetisíc rodičov, medzi signatármi sú predovšetkým učitelia a pedagogickí pracovníci, ale aj lekárka či zdravotná sestra. „Štát prestal plniť funkcie štátu a prestal nás chrániť. Vynucuje si na nás plnenie absurdných povinností nedemokratickým spôsobom,“ tlmočí nespokojnosť hlavná iniciátorka Adriana Kráľová, predsedníčka občianskeho združenia Vždy spolu.

Nespokojní rodičia sú za to, aby pri návrate detí do škôl platili podmienky ako na začiatku školského roka, teda semafor a Čestné vyhlásenie o bezinfekčnosti žiaka alebo zamestnanca školy s tým, aby všetci s príznakmi infekcie ostali doma.



Komentáre k článku:
  • používateľ nemá avatarFerri 7. decembra 2020 o 11:13

    Ústava SR zaručuje všetkým deťom bezpodmienečné právo na vzdelanie.
    Obmedzovanie prístupu k vzdelaniu je trestný čin a pokiaľ je prístup k vzdelávaniu podmienený nezákonným zásahom do organizmu dieťaťa, často neidentifikovanou osobou s otáznou odbornou spôsobilosťou, jedná sa o ďalší trestný čin - vydieranie.
    Riaditelia škôl a učitelia, ktorí ste ochotní sa na tejto nezákonnosti podieľať, uvedomujete si, že sa stávate spolupáchateľmi trestnej činnosti ?
    @zareaguj


Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Školák - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >