Školáci alkohol neodmietajú, mnohí nemajú ani 15. Môžu pomôcť rodičia?

TASR, pt, 25. apríla 2023 o 04:29

„Alkohol a cigaretka k tomu? Prečo nie.“ Postoj slovenských teenagerov k alkoholu zďaleka nie je odmietavý, naopak. Takmer polovica detí vo veku 13 až 15 rokov má skúsenosť s alkoholom. Ukázal to prieskum v rámci projektu Planet Youth. Týkal sa síce iba nitrianskych škôl, situácia v ostatných mestách však výrazne iná nebude.

Alkohol ani cigarety nie sú pre takmer polovicu školákov tabu.

Foto: Shutterstock.com

Anonymný dotazníkový prieskum medzi nitrianskymi ôsmakmi a deviatakmi ukázal, že 47 percent detí má už skúsenosť s alkoholom. Takmer tretina školákov už fajčila elektronickú cigaretu, ďalších 22 percent zasa bežnú cigaretu. Viac než desatina detí sa už opila a 13 percent z nich skúsilo šňupací či žuvací tabak. Skúsenosti s marihuanou priznali tri percentá.

Do prieskumu sa zapojilo zhruba 1500 školákov z Nitry. Práve mesto Nitra ako prvé na Slovensku si ho nechalo vypracovať v rámci projektu Planet Youth, ktorý pochádza z Islandu. Je to preventívny program zameraný na to, aby mal dlhodobý vplyv na zníženie užívania návykových látok medzi mládežou. Od tradičných metód prevencie sa líši tým, že namiesto zaužívaných diskusií o faktoch a rizikách požívania alkoholu a drog skúma skôr to, čo mladých k alkoholu láka a naopak, čo by ich mohlo od toho ochrániť. Namiesto represií a strašenia sa zameriava skôr na budovanie komunity, ktorá je schopná oddialiť nástup alkoholu, tabaku a iných drog do života mládeže.

Na Islande sa v rámci tohto projektu podarilo znížiť percento mladých, ktorí užívajú návykové látky, z 30 na šesť percent.

Aj preto teraz nitrianski školáci okrem údajov o užívaní návykových látok vypĺňali v dotazníku aj údaje o rodinnom zázemí, vzťahu k škole, a ďalších súvislostiach. Ukázalo sa, že z detí, o ktoré sa rodičia viac zaujímajú a trávia s nimi viac času, pije alkohol alebo fajčí štyri až päť percent. Naopak, u detí, ktoré sú so svojimi rodičmi v menšom kontakte, je užívanie návykových látok niekoľkonásobne vyššie, na úrovni 18 až 25 percent. „Jasne sa nám ukazuje, že nielen kvalitne strávený čas s deťmi, ale už jeho samotná kvantita je významný ochranný faktor pri predchádzaní závislostiam,“ uviedla koordinátorka projektu Júlia Prablesková.

Deti môže pred závislosťami chrániť pozornosť a vrúcnosť rodičov, dobrý pocit v škole, keď sa tam cítia dobre a baví ich aj učenie. k deťom znižuje riziko užívania návykových látok o polovicu. Veľmi významným ochranným faktorom je aj to, ak sa deti cítia v škole dobre a majú záujem o učenie.

Mesto chce teraz vytvoriť tímy, ktoré sa budú skladať z pedagógov, odborníkov a rodičov, ktoré by mali navrhnúť opatrenia na zlepšenie situácie. „Znamená to, že budeme rozvíjať komunikáciu so školami i s rodičmi a pristupovať aj k rozvoju a širšiemu využívaniu športovísk i neformálneho vzdelávania,“ uviedol primátor Nitry Marek Hattas.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Školák - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >