Prázdniny, piatok večer, diskotéka a – podnapité deti na každom kroku, odhalila polícia. Čo by mali rodičia robiť?

Patricia Poprocká, 13. júla 2022 o 04:56

Veľa či málo? Piatkový prázdninový večer trávia mladí vonku s pohárikom v ruke. Diskotéka v známom klube v meste Šaštín-Stráže ukázala, že alkohol a mládež ide u nás vcelku dokopy.

Kontrola na šaštínskej dikotéke ukázala, že mladí popíjajú alkohol, aj keď na to ešte nemajú vek.

Foto: facebook Polícia SR

„Podnapité deti boli na každom kroku,“ zhrnuli policajti výsledky svojej veľkej akcie nazvanej „Mládež“. V známom klube spolu s pracovníkmi Finančnej správy kontrolovali v piatok krátko pred polnocou všetky osoby v podniku so zameraním na požívanie alkoholu medzi mladistvými. Výsledky?

Výsledok, ktorý nepoteší.

Foto: Polícia SR
Každý šiesty návštevník mladší než 18 rokov mal pozitívnu dychovú skúšku. Z približne 50 neplnoletých mládežníkov nafúkalo osem, z toho šesť chlapcov a dve dievčatá. Čo je prekvapujúce, dievčatá boli opité viac, v dychu im namerali 0,42 mg/l a 0,35 mg/l alkoholu. A aby toho nebolo málo, na diskotéke boli aj tri deti, ktoré ešte nemali ani 15 rokov.

Prípady budú mať pokračovanie – polícia ich na mieste zadokumentovala a spisy postúpila obciam, v ktorých deti bývajú, na ďalšie konanie. „Mladiství budú, v sprievode svojich rodičov, riešení za požívanie alkoholu. Vo veci bude konať aj príslušný odbor sociálno-právnej ochrany a sociálnej kurately úradu práce,“ konštatovala polícia v oficiálnej správe. Zároveň vyzýva rodičov, aby venovali zvýšenú pozornosť tomu, kde a s kým trávia ich deti voľný čas. „Najmä teraz, počas prázdnin, keď majú mládežníci viac voľného času ako počas školského roka,“ zdôrazňujú policajti.

Pitie alkoholu medzi mladými však nie je len prázdninovou záležitosťou. Prieskum ukázal, že alkohol u nás ochutná už pred svojimi štrnástymi narodeninami viac než tretina mladých do 17 rokov. Najčastejšie sú to práve rodičia, kto zoznámi dieťa s alkoholom, neskôr však mládežníci popíjajú bez nich, najčastejšie v spoločnosti rovesníkov. Dôvodov je viac – od nudy cez snahu zapadnúť, byť dospelejším až po únik pred problémami.

Tri správne reakcie

Ak rodič zistí, že dieťa pilo, resp. popíja, nemal by dieťa hrešiť ani trestať, hoci práve toto je často prvotná automatická reakcia, ktorá väčšine napadne. Odborníci odporúčajú vysvetľovať, napríklad takto: „Je v poriadku, ak chce človek zapadnúť, ale treba vedieť, kam. Nerob nič, čo nechceš. Ešte dôležitejším znakom dospelosti než alkohol je ísť si svojou cestou, za svojimi cieľmi a nenechať sebou manipulovať.“

Dobré je tiež upozorňovať na riziká, ktoré pitie (nielen v mladom veku) prináša. „Keď alkoholový úlet párkrát zopakuješ, staneš sa síce atrakciou, ale inou, než o akú ti ide. Ostatní len budú čakať, čo zase vyvedieš a ako sa zasa strápniš.“ Alkohol problémy nerieši, len vyrába, to by mali vedieť už deti.

No a do tretice – niet nad osobný príklad. Dieťa kopíruje, čo vidí. Ak sa doma pripíja na všeličo, na pekný aj na ťažký deň, stane to normou aj pre dieťa. Dávajte pozor, ako doma o alkohole hovoríte a aký príklad dieťaťu ukazujete. Ak uznáte, že nie najlepší, je čas na zmenu vlastného prístupu. Nájdite si iné radostné aktivity – choďte von, za športom či kultúrou. A samozrejme, zapojte do toho aj deti!


ANKETA:

Riešili ste už problém s alkoholom u vášho dieťaťa?

34,0%



64,0%



2,0%



0,0%



0,0%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >