Škola, šport, oslavy... Užitočné tipy, ako šetriť prírodu i peňaženku

Patricia Poprocká, 1. novembra 2021 o 04:41

Ako usporiadať detskú oslavu tak, aby po nej neostali kopy odpadkov? Ako možno šetriť planétu počas jedného obyčajného nákupu? Každodenne, či sa nám to páči alebo nie, vytvárame nový a nový odpad. Niekto viac, iný menej. Dá sa to zmeniť?

Šetriť planétu má zmysel.

Foto: shutterstock.com

Ekologické povedomie by sme mali v deťoch budovať od začiatku. To znamená – ísť im príkladom a vysvetľovať, že nie je všetko zlato, čo sa blyští – teda že nie každá vec z reklamy (či ponuky v obchodoch) je tak nevyhnutná a úžasná, ako sa prezentuje. Byť s deťmi eko nie je jednoduché, ale nie nemožné. Tu je niekoľko tipov, ako chrániť planétu a minimalizovať tvorbu odpadu v každodenných situáciách.

Nákupy

Človek by tam neraz zaplakal, keď vidí množstvo tovaru v ešte väčšom množstve zbytočných obalov. Nie každý má možnosť nakupovať v bezobalovom obchode, v tom obalovom sa snažme aspoň dodržiavať niekoľko základných zásad: Noste si vlastné tašky i vrecúška na pečivo, ovocie a zeleninu. Ak kupujete polotovary ako porciované šaláty či nátierky, prineste si tiež vlastné kelímky. Rovnako aj dózy na mäso, väčšina predavačov nemá problém dať vám výrobky do nich namiesto do papiera. Nekupujte to, čo si môžete vyrobiť doma, a ani to, čo práve nepotrebujete. Ak nemáte tašku, zoberte si radšej niektorú z vyhodených veľkých krabíc, ktorú potom môžete spáliť alebo dať do separovaného zberu, namiesto kupovania jednorazovej tašky.

Škola

Ak môžu, nech ta deti chodia samé a peši. Je to užitočné pre ich telo i psychiku. Nedopísané zošity nevyhadzujte, rovnako ani perá, ktoré prestanú písať. Radšej kúpte novú náplň. Knihy môžu deti dediť – mladšie po starších, rovnako i iné zachované pomôcky. Peračník či školská taška stačia dieťaťu po jednom, dnes, pri bohatej ponuke lacných vecí má veľa rodičov (či starých rodičov) tendenciu kupovať viac – nech si dieťa mení podľa nálady. Je to však zbytočné a zbytočne to zaťažuje nielen planétu ale aj vašu domácnosť, ak v nej práve neoplývate nadmerným priestorom.

Oslavy

Dohodnite sa vopred na darčekoch v duchu hesla „čím menej, tým lepšie“. Užitočná je aj dohoda, že každý prinesie len jeden darček. Snažte sa kupovať užitočné veci, prípadne tie menej potrebné (hračky) z druhej ruky. Alebo niečo vyrobte z odpadových materiálov. Čo sa týka občerstvenia, pripravte si doma všetko, čo môžete. Polotovary sú nezdravé a ešte k tomu drahé. Ak chcete vyzdobiť miestnosť, balóny a girlandy sú síce fajn, ale čo s nimi potom? Skúste to s niečím iným, čo môžete potom odložiť a znova použiť. Hoci aj vianočné svetielka, prečo nie? No a čo sa týka riadu, tak pamätajte: nič jednorazové. Ani jednorazový riad, ktorý sa ako ekologický tvári, ekologický nie je. Umyť nejaký ten tanierik alebo mištičku navyše nie je predsa problém. A lepšie sa je aj pije zo skla (či porcelánu) než z plastového či papierového pohárika.

Takto teda určite nie. Aj keď sa zaužívalo, že k oslavám patrí množstvo jednorazových ozdôb i riadu, platí jednoduché nie. Aj vkusnejšia a ekologickejšia oslava než táto na obrázku môže byť dobrá. Dokonca lepšia.

Foto: shutterstock.com

Hry a šport

Ak sa dá, vráťte sa s deťmi k najjednoduchším hrám, ktoré vypĺňali náš detský svet. Teda žiadne drahé elektroniky, skladačky či stavebnice. Stále je tu starý dobrý futbal, na ktorý stačí jedna lopta, rovnako ako na vybíjanú či kohúta. Stále sa dajú hrať vonku naháňačky či skrývačky, ku ktorým okrem partie kamarátov netreba vôbec nič. Prípadne skákať gumu, škôlku, alebo sa hrať na indiánov a banditov, ktorí sa navzájom stopujú na vopred dohodnutom území.

Každodenné drobnosti

Sú to drobnosti, ktoré si ani neuvedomujeme. Napríklad či počas umývania zubov zastavujeme pustenú vodu, či pijeme cez slamku, či zhasíname, ak ideme preč, alebo do čoho balíme desiatu do školy. Či si so sebou nosíme fľašu vody alebo si kúpime tú v petfľaši, keď nás prepadne smäd... Pamätať by sme mali tiež na to, že papier má dve strany, na ktoré sa dá písať, kresliť či len tak čmárať, že namiesto presunu autom niekedy stačí si troška privstať a prejsť sa alebo zviezť bicyklom. Že veci si môžu deti požičiavať a dediť po sebe, a že nie všetko, čo vám reklamy pre ne podsúvajú, naozaj aj potrebujú.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >