Koniec fixkám! Gymnazisti z Košíc žnú za svoj nápad jedno ocenenie za druhým

Patricia Poprocká, 26. júla 2021 o 04:51

Štyri dievčatá a dvaja chlapci. Skupinka gymnazistov, ktorá o ochrane planéty nielen hovorí. Keď zistili, že na svete sa každoročne vyprodukuje 35 miliárd fixiek, po ktorých ostávajú tony odpadu, rozhodli sa vymyslieť náhradu, po ktorej nezostane žiaden odpad. Podarilo sa.

Študenti prepočítali, že ich popisovače ušetria ročne 16 ton plastu, ktorý vzniká používaním klasických fixiek.

Foto: scribo.sk

Namiesto fixiek vytvorili voskové ekologické popisovače, vyrobené z odpadu, recyklovaného vosku. Možno nimi písať na biele tabule alebo flipcharty. „Sú vyrábané z nezávadného odpadu, ktorý vzniká pri tlači voskovými tlačiarňami a doteraz bol vyhadzovaný. Voskové tlačiarne sú technológie rýchleho tlačenia pomocou voskových tyčiniek, využívané najmä na úradoch. Ich problémom je, že produkujú voskový, no inak nezávadný odpad, ktorý my zbierame a ďalej využívame,“ vysvetľujú šikovní študenti Gymnázia Poštová v Košiciach v rozhovore pre online magazín Naše Bio & Eko.

Na nápad vymyslieť niečo iné než fixky ich priviedla príhoda zo školy, keď spolužiačka počas vyučovania nemala čím písať na bielu tabuľu, lebo všetky „záhadne vyschli“.

Popisovače nazvali Scribo, z latinského „ja píšem“. „Aby sme sa zamysleli, čím píšeme a aký to má dopad na naše okolie,“ odkazujú.

Cieľom študentov je nahradiť popisovačmi klasické fixky a zabrániť tak znečisťovaniu planéty zbytočným plastom. „Naším markrom pomáhame zabrániť vyhodeniu až 16 ton plastu ročne, ktorý bol doteraz vytváraný používaním klasických fixiek,“ majú prepočítané.

Ako ďalej vysvetľujú, tieto popisovače sa pri písaní celé spotrebujú, teda neprodukujú žiaden ďalší odpad. „Navyše nie sú založené na alkoholovej báze a preto nevysychajú ani nezapáchajú. Pri používaní na biele tabule sú zotierateľné aj bez použitia alkoholového prípravku,“ dodávajú. Sú vyrábané ručne a v rôznych sýtych farbách.

Pre popisovače vytvorili aj webstránku scribo.sk, a ich nápad ocenili aj na májovom Veľtrhu podnikateľských talentov – národnej súťaži študentských firiem. Tam vyhrali 5 zo 7 súťažných kategórií. Ďalší veľký úspech dosiahli na súťaži podnikateľských nápadov Social Innovation Relay (SIR), kde tiež zvíťazili a postúpili do medzinárodného finále.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >