8 potravín, ktoré nie sú také zdravé, ako sa tvária. Deťom ich radšej nedávajte

Gabriela Bachárová, 16. mája 2019 o 13:34

Myslíte si, že robíte dobre, keď potomkovi ponúknete cereálnu tyčinku či ryžové chrumky. Veď sú predsa zdravé a lepšie ako klasické oplátky či arašídové chrumky. V skutočnosti však predstavujú zdravotné riziko.

Džúsy z obchodu radšej nie.

Foto: Shutterstock

Raňajkové cereálie

Stačí ich naliať do mlieka a rýchle raňajky sú na svete. Keď sa ponáhľate do škôlky či školy, prídu vhod. Radšej ich však domov nekupujte. Veľmi často totiž obsahujú nadmerné množstvo cukru. Ak si nechcete raňajkové cereálie odpustiť, hľadajte tie so zníženým obsahom cukru.
Čím ich nahradiť: Obyčajnými ovsenými vločkami, ovocím.

Snacky pre deti

Vyvážená desiata na rýchle zahnanie hladu. To tvrdí reklama. Lenže naozaj? Snacky pre deti najčastejšie lákajú na obsah mlieka a ovocia, ale v skutočnosti sú plné tukov a cukrov. Nezriedka obsahujú dokonca škodlivé trans-mastné kyselin, ktoré majú nepriaznivý vplyv na srdce.
Čím ich nahradiť: Domácou desiatou.

Džúsiky, sladké pitie pre deti

Džúsy majú stále povesť zdravej potraviny, ale v skutočnosti sú rovnako ako rôzne ovocné „pitíčka“ plné cukru, nezdravého glukózovo-fruktózového sirupu, umelých vôní a chutí.
Čím ich nahradiť: Vyrobte si doma vlastné ovocné šťavy.

Želatínoví medvedíkovia

Obľúbení sú nielen u detí, ale aj rodičov. Tí často nepovažujú gumových medvedíkov za až tak nezdravých ako ostatné druhy sladkostí. A tak ich dieťaťu kúpia taký primeraný kompromis medzi detskou chuťou na sladké a vlastnými výživovými zásadami. Lenže v skutočnosti už traja medvedíkovia či iné želatínové kúsky obsahujú celú lyžičku cukru. A koľko ich dieťa zje na posedenie?
Čím ich nahradiť: Čerstvým ovocím.

Detské údeniny

Vyvolávajú dojem, že sú zdravšie ako bežné údeniny, ale fakt je ten, že zdravá nie je žiadna údenina. Aj tie označené ako detské obsahujú glukózo-fruktózový sirup, nadmerné množstvo soli, konzervačných látok a látok, ktoré zlepšujú vôňu a chuť potraviny.
Čím ich nahradiť: Namiesto údeniny môžete chlieb obložiť vajíčkom či zeleninou.

Sušené ovocie

Sušené ovocie vyzerá ako rozumná náhrada nezdravých sladkostí. Lenže veľký rozdiel v tom často nie je. Veľa druhov sušeného ovocia umelo dosladzujú. To je prípad banánových lupienkov, papáje či ananásu.
Čím ho nahradiť: Jednoduché, čerstvým ovocím.

Cereálne tyčinky

Ovocné, orieškové, kokosové cereálne tyčinky. Vyzerá to veľmi zdravo. Lenže v skutočnosti obsahujú cereálne tyčinky nadmerné množstvo cukru a tuku, často dokonca tie najmenej kvalitné druhy tuku.
Čím ich nahradiť: Môžete si doma upiecť vlastné cereálne tyčinky, pri ktorých budete mať istotu, čo všetko obsahujú. Namiesto cukru v nich môžete použiť zdravší med.

Ryžové chrumky

Skvelá náhrada nezdravého rožku? Nuž, ani ryžové či pohankové chrumky, ktoré sa tvária ako zdravé potraviny, nie sú bez viny. Často sú presolené a obsahujú aj cukor. Ak ich už chcete kupovať, vyberajte si len nesolené výrobky.
Čím ich nahradiť: Mrkvičkou.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >