Skauti roznesú betlehemské svetlo po celom Slovensku

gb, 15. decembra 2022 o 05:00

V sobotu 17. decembra roznesú slovenskí skauti symbol nádeje a predzvesti Vianoc vo vlakoch do celého Slovenska.

Skauti roznesú svetlo po celej krajine.

Foto: ZZSE

Plamienok z Baziliky narodenia Pána v Betleheme sa po pandémii opäť roznesie po celom Slovensku. Po dvojročnom symbolickom prenášaní svetla privezú skauti tento symbol nádeje do viac ako 300 železničných zastávok a staníc. Už po 33-krát si ľudia po celej krajine budú môcť odpáliť plamienok betlehemského svetla, k dispozícii bude na námestiach, v kostoloch či na ďalších miestach.

Betlehemské svetlo sa pomocou skautov dostane aj do obcí bez vlakového spojenia, ako aj do nemocníc, azylových domov, domovov sociálnej a opatrovateľskej starostlivosti. Budú ho tiež rozdávať veriacim na predvianočných svätých omšiach, bohoslužbách a pobožnostiach. Doručia ho dokonca aj na pomyselnú strechu Slovenska, na Lomnický štít.

Prvé vlakové spojenia, ktoré odštartujú betlehemskú štafetu, vyrážajú v sobotu z Bratislavy už skoro ráno. Poslednou zastávkou je Bardejov, najvýchodnejšou železničnou stanicou je zasa Stakčín. Národný dopravca na túto misiu vypraví 23 vlakov.

Na Slovensko plamienok dorazil v sobotu 10. decembra. Slovenskí skauti si ho prevzali od skautov z Rakúska a hneď v nedeľu 11. decembra ho odovzdali poľským a ukrajinským skautom. Aj vďaka slovenským skautom tak svetlo tradične putuje cez celé Poľsko a pobaltské krajiny na sever a východ Európy.

Aj tento rok si môžete na interaktívnej mape, ktorú skauti každý deň aktualizujú, vyhľadať miesta, kde bude svetlo v rámci krajiny dostupné: www.betlehemskesvetlo.sk/mapa/.







Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >