Sex deťom vysvetlite čím skôr, nesmie byť tabu. Ako a kedy o ňom povedať?

pt, gb, 16. marca 2019 o 06:03

Otvorene a prirodzene, tak by mali rodičia hovoriť s deťmi o sexe. Aj keď si mnohí myslia, že ak pohlavné záležitosti budú pred deťmi zatajovať, uchránia ich od predčasných skúseností, opak je pravdou. „Čím lepšie informácie majú deti o týchto témach, berú ich ako prirodzenú súčasť života, tým neskôr majú záujem zažiť svoje prvé skúsenosti. A hlavne – chcú ich zažiť s partnerom, ku ktorému cítia lásku,“ hovorí terapeut Miroslav Haranta. Pripomína, že sexuálna výchova od štyroch rokov v Holandsku spôsobila, že oveľa menej detí má prvý sex vo veku 12-14 rokov. Ako riešia so svojimi deťmi záležitosti sexu slovenskí rodičia?

A čo presne by si rád vedel?

Foto: Shutterstock.com

Miroslav Haranta s dcérou

Foto: archív Miroslava Harantu

Vysvetlil som dcére aj to, čo je masturbácia

Miroslav Haranta, Bratislava, otec dcéry
Keď mala moja dcéra päť rokov, kúpili sme jej knihu o sexuálnej výchove pre deti a celú som ju s ňou prešiel. Vysvetlil som jej, čo je masturbácia a že je v poriadku sa dotýkať sama seba a objavovať svoje telo. Taktiež bolo potrebné jej vysvetliť, že objavovanie vo svojej izbe, keď má svoje súkromie, je v poriadku, no na verejnosti alebo niekde, kde nemá svoje súkromie, by to robiť nemala. Vždy, keď dieťaťu povieme, že by sa niečo robiť nemalo, je potrebné vysvetliť prečo nie. Bez pochopenia to bude brať, že je to zakázané, čo môže mať negatívne odozvy v neskoršom veku alebo bude rebelovať a dokazovať, že môže. Bolo skvelé pozorovať, že moja dcéra si vždy, keď sme sa k danej knihe vracali s odstupom niekoľkých mesiacov, vzala a zapamätala niečo iné. Vždy ju zaujalo len to, na čo bola pripravená.

Je veľmi dôležité komunikovať o týchto témach bez zábran a hanby. Dieťa rýchlo vycíti, ak s tým máme problém a štandardne preberie náš postoj k tejto téme. Ak to zvládneme komunikovať otvorene, dieťa sa nám odvďačí rovnakou otvorenosťou, keď bude riešiť tieto témy vo svojom živote. Napríklad moja dcéra, keď mala deväť rokov, prišla za mnou a spýtala sa ma, aké to bude, keď dostane menštruáciu. Deti sú úžasné bytosti a my si musíme uvedomiť, že spôsob, akým ich vedieme, aký príklad a aké informácie im dávame, to všetko výrazne ovplyvní ich život. (Miroslav Haranta je terapeut, medzinárodný lektor a spisovateľ, www.haranta.sk.)

Mne sa to nemôže stať, pohoršoval sa syn

Ingrid Vlčeková, Oravský Podzámok, matka dvoch dospelých synov a jedného teenagera
Technickú stránku veci mal najstarší syn zvládnutú aj bez rozhovorov s nami. Bolo zrejmé, keď sme sa niekde bavili o veciach ako antikoncepcia a podobne, že už o tom svoje vie. Ja som s ním záležitosti, či presnejšie už len dôsledky sexu, riešila, až keď mal prvé dievča. Mal okolo 17-18, a keď u nás občas prespala, tak som sa ho opýtala, či si uvedomuje aj prípadné dôsledky. Že nech myslí na to, že môžu splodiť dieťa a nech popremýšľa, kde a ako by potom prípadne žili. Reagoval takmer pohoršene, že to sa mu predsa nemôže stať, jemu určite nie. Tak som ho ubezpečila, že stať sa to veru môže hocikomu, a že nech to má na pamäti. Aj keď sa najprv tváril, že sa ho to netýka, viem, že to začal zvažovať a premýšľať nad tým.

Zuzana Svítková s dcérami Klárkou a Eliškou.

Foto: archív Zuzany Svítkovej

Kniha je skvelá pomôcka

Zuzana Svítková, Myjava, mama Klárky (8) a Elišky (6)
Nám doma pri tejto téme veľmi pomohla kniha Cesta na svet. Je to čítanie pre rodičov a deti, kde je citlivo a otvorene vysvetlené všetko, ale naozaj všetko, čo sa týka pohlaví, pohlavných orgánov, počatia aj narodenia dieťaťa. Rozprávačom je 5 – 6-ročny chlapec, a je to písane zrozumiteľne malému poslucháčovi. Je to skvelá pomôcka, lebo rodič si nemusí špeciálne utrieďovať myšlienky a rozmýšľať, ako začať a ako najsprávnejšie vysvetliť podstatu vecí. Zároveň knižka nabáda k diskusii, aby sa deti pýtali na všetko, čomu nerozumejú.

Témy som otvárala ja, ale dcéra už vedela svoje

Jana Michalková, Spišská Nová Ves, matka vysokoškoláčky
S dcérou máme veľmi priateľský vzťah. Preberali sme samozrejme a záležitosti, týkajúce sa sexu. Začala som to ja, pekne otvorene. Prvýkrát keď mala asi 11 rokov – o menštruácii, čo znamená, prečo ju ženy máme a podobne. Potom o pohlavnom styku a predovšetkým možných následkoch keď mala asi 14. Aj tentoraz som tému otvorila ja, ona sa sama nepýtala, myslím si, že už vedela – vtedy ešte z časopisov a od kamarátok. Ako presne to bolo, už neviem. Bolo to už dávno.

Poslal som syna za matkou, nevedel som, čo povedať

Jaroslav, Bratislava, otec teenagera a prváka
Na rozhovor o sexe som nebol vôbec pripravený. Desaťročný syn došiel za mnou s otázkou, čo je to orgazmus. Vôbec som to od neho nečakal, nevedel som, čo povedať. „Choď s tým za mamou,“ povedal som mu. Potom mi ho aj bolo ľúto, lebo tá ho zahriakla, že je na také veci ešte malý. No ale nevedel som, ako to vysvetliť, naozaj. Myslím, že teraz má 14 a už to vie.

Sme traja, takže vy s tatinkom ste to robili trikrát!

Anna, Bratislava, matka troch malých detí, najstaršia dcéra má sedem
Najstaršia dcéra došla s typickou detskou otázkou, ako vzniká dieťa a ako vznikla. „No keď sa ženské vajíčko spojilo s mužskou bunkou,“ bola moja odpoveď. Dcéru však, pochopiteľne, už zaujímalo podrobne, ako sa dostane mužská bunka k ženskej. „Nuž, pri pohlavnom styku, keď sa muž so ženou spojí – penisom vnikne do ženy, ktorá na to má špeciálny otvor,“ vysvetlila som s tým, že ak má žena práve vtedy nachystané vajíčko na oplodnenie, vzniká dieťa. „Aha, my sme traja, takže vy ste to s tatinkom robili trikrát,“ uzavrela spokojne debatu naša múdra prváčka.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >