Sedem najčastejších chýb pri komunikácii s teenagermi. Dopúšťate sa ich tiež?

Patricia Poprocká, 22. augusta 2024 o 06:00

Niekedy vám vyčítajú, že ich vypočúvate ako policajti, inokedy sa zas sťažujú, že sa o nich vôbec nezaujímate. Mať doma teenagera býva neraz náročné. A hoci platí, že základom každého vzťahu je láska, dôležité je aj to, ako ju našim dospievajúcim potomkom odkomunikujeme. Tu je sedem najčastejších chýb, ktorých sa rodičia dopúšťajú.

Neboj, dobre bude...

Foto: shutterstock.com

Nedostatočné počúvanie

Je to dosť častá chyba, nielen rodičov voči deťom. Veľa ľudí radšej počúva seba než druhú stranu a teenageri sú na to citliví. Potrebujú sa cítiť vypočutí a že ich názory sú dôležité. Takže pozorne počúvajte.

Prílišná kritika

Nemusia sa vám páčiť rifle ani kamaráti ani známky, ktoré nosí vaše dieťa zo školy. Kritizovanie však nie je riešením. Naopak, môže spôsobiť, že sa vaše dieťa stiahne do seba a prestane zdieľať svoje pocity. Namiesto kritiky sa pýtajte na postoje a pocity dieťaťa voči tomu, čo sa vám nepáči. No a skúste zamerať pozornosť na to pozitívne, k čomu dospejete. Pamätajte, čomu venujete pozornosť, to aj rozvíjate.

Podceňovanie problémov

Starosti s láskou? Nezhody s kamarátom či neúspech v niečom, na čom záležalo? Takých problémov bolo a ešte bude! Pre teenagera sú to však nesmierne citlivé záležitosti, ktoré by rodičia nemali podceňovať. Dieťa môže získať pocit, že nie je dôležité a že mu skrátka nerozumiete. Berte teda obavy svojich teenagerov vážne, nezľahčujte, nerobte si z nich posmešky, naopak, ponúknite podporu.

Nedostatok času

Nemáte ho veľa vy ani vaše dospievajúce deti. A priznajme si, nie vždy už o našu prítomnosť stoja. Ak však potrebujú byť s nami, zabudnime na to, že sú na prahu dospelosti a venujme sa im ako keď boli malé. Napokon, sú to stále ešte deti, ktoré majú svoje potreby. A trávením spoločného času získavajú deti vzorce správania a spomienky, z ktorých môžu čerpať v budúcnosti.

Kontrola

Isteže sa obávate, či na chate alebo oslave niečo nevyvedú, či dôjdu bez problémov domov alebo či sú dostatočne pripravení na skúšku. Nemôžete však žiť ich život, sú to už oni samotní, ktorí nesú za svoje skutky zodpovednosť. Neustála kontrola zo strany rodičov môže spôsobiť, že sa budú cítiť obmedzení. Dajte im priestor a dôverujte im, že dokážu robiť správne rozhodnutia.

Nedodržiavanie súkromia

Spomeňte si, koľko ste toho v ich veku svojim rodičom zatajovali vy. Ako by ste sa cítili, keby ste vedeli, že vám chodia poza chrbát do vašich vecí? Rešpektujte súkromie svojich tínedžerov, aj keď vás niekedy zožiera zvedavosť či obavy. Radšej s nimi hovorte, snažte sa udržať si ich dôveru, potom vám všetko dôležité prezradia aj sami.

Nepovolenie chýb

Chyby sú súčasťou učenia sa. Robí ich každý, vrátane nás, bez ohľadu na vek. Ak dieťa či teenager či dospelý urobí chybu, vie o tom aj bez nás. Buďte im aj vtedy namiesto odsudzovania oporou, poraďte, ako sa z toho, čo sa stalo poučiť a vyrovnať sa s nezdarom. To postačí.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >