Schválené. Rodičovský príspevok výrazne porastie, polovici o 150 eur

pt, SITA, 19. septembra 2019 o 09:43

Aj keď odborníci upozorňujú, že nejde o práve najlepšiu úpravu, rezort práce si presadil, že už aj pri rodičovskom príspevku sa bude brať do úvahy, či jeho poberateľ pred materskou pracoval alebo nie. Rodičom, ktorí pred narodením dieťaťa pracovali, príspevok od januára porastie o 150 eur, nepracujúcim len o 50 eur.

Rodičovský príspevok bude vyšší o 150 eur než doteraz pre rodičov, ktorí pred narodením dieťaťa pracovali.

Foto: shutterstock.com

Rodičovský príspevok by podľa expertov nemal zohľadňovať zásluhovosť, pretože to, či rodič platil dane a odvody, sa berie do úvahy pri dávke materské, ktorú vypláca Sociálna poisťovňa. Rodičovský príspevok je, podobne ako napríklad prídavky na deti, štátna sociálna dávka, a mala by byť vyplácaná plošne, rovnaká pre všetkých.

Parlament to však na návrh vlády zmenil a od budúceho roka nastanú pri vyplácaní rodičovského príspevku zmeny. Rodičia, ktorí pred nástupom na materskú dovolenku pracovali, budú dostávať namiesto súčasných 220,70 eur rodičovský príspevok vo výške 370 eur. Pre rodičov, ktorí pred narodením dieťaťa nepracovali a nepoberali teda ani materské zo Sociálnej poisťovne, sa príspevok zvýši na 270 eur.

Novelu zákona o rodičovskom príspevku schválil parlament, čaká sa už len na podpis prezidentky.

Zvýšenie rodičovského príspevku o 150 eur by sa mal týkať zhruba polovice zo všetkých 140-tisíc poberateľov. Rezort práce takéto zvýšenie a rozdelenie poberateľov na dve skupiny odôvodnil tým, že chce zmierniť prepad, ktorí pracujúci rodičia pociťujú, keď im skončí obdobie poberania materského zo Sociálnej poisťovne. To je totiž zhruba na úrovni čistej mzdy, takže potom zrazu rodičia zostali odkázaní na 220,70 eur, čo bol výrazný rozdiel.

Úprava rodičovského príspevku vyjde štátnu kasu na 145 miliónov eur. Opozícia v parlamente neúspešne žiadala, aby nárok na vyšší rodičovský príspevok mali aj študujúce matky, prípadne rodičia, ktorí prišli o prácu počas toho, ako sa starali o staršie dieťa. Neprešiel ani návrh na zachovanie jednotnej výšky rodičovského príspevku pre všetkých a jeho nárast na 320 eur.

Vyššiu sumu rodičovského príspevku pre nepracujúcich rodičov detí do dvoch rokov, ktorí ale pred rodičovskou dovolenkou pracovali, prvýkrát zaviedla od začiatku roka 2010 vtedajšia ministerka práce Viera Tomanová. Jej nástupca Jozef Mihál od začiatku roka 2011 dve úrovne rodičovského príspevku zrušil. Namiesto 256-eurového rodičovského príspevku pre nepracujúcich rodičov detí do dvoch rokov veku a 164,22-eurového príspevku pre ostatných rodičov zaviedol jednotnú sumu príspevku vo výške 190,1 eura s tým, že umožnil všetkým poberateľom popri poberaní dávky pracovať. Ten sa potom každoročne zvyšoval až na dnešných 220,70 eura.


ANKETA:

Považujete zvýšenie rodičovského príspevku za dostatočné?

56,2%



32,0%



11,2%



0,6%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Úrady a peniaze - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >