Rozoznáte stres od úzkosti? Čo majú spoločné, čím sa líšia a kedy vyhľadať pomoc

Patricia Poprocká, 26. októbra 2023 o 06:42

Psychický stav mládeže je z roka na rok horší. Podpísala sa na tom dlhodobá izolácia počas pandémie koronavírusu, ale aj nevhodný životný štýl, nadmerné trávenie času na sociálnych sieťach či nedostatok toho „skutočného“ života.

Čo by si potrebovala, aby si sa cítila lepšie?

Foto: Shutterstock.com

Na zhoršujúcu sa situáciu upozorňujú odborníci už dlhšie – psychológovia, pracovníci krízových liniek, ale aj psychiatri. „Pribudlo závislostí na mobiloch, rozprestrelo sa to do všetkého a mnohé deti postupne prešli cez stavy úzkosti a osamotenosti do vyhorenia. To je stav, keď nemajú chuť sa učiť, sa sústrediť, pamätať si... Na to nadväzujú poruchy prežívania, emocionality, človek sa nieže podceňuje, ale je mu všetko jedno. Dieťa sa stotožňuje s postojom, že všetko je nanič, zužuje sa intelektuálna činnosť. Nadobúda pocit, načo tu vlastne žijem... A to už je malinký krok k samovražde. Alebo k rozmýšľaniu o samovražde. Čiže vyhorenie môže prejsť do depresie a v depresii potom už... Ale mladí väčšinou končia pri sebapoškodzovaní,“ vysvetlil pred časom v rozhovore pre ahojmama.sk renomovaný detský psychiater Igor Škodáček.

Je na dospelých, aby deťom pomohli tomu predísť, resp. aby včas zachytili prvé príznaky, že sa niečo deje. Neraz zmeny správania pripisujú tomu, že je ich dieťa v strese. To je ten ľahší prípad, pretože stres je zväčša krátkodobá záležitosť a často pominie, ak sa odstráni jeho spúšťač (písomka, spory v škole, na krúžku a podobne). Ak však už ide o úzkosť, v takom prípade to treba riešiť hlbšie, ide totiž spravidla o dlhodobejší stav, ktorý nemusí mať vždy ani jasnú príčinu. V tomto prípade môže byť užitočné aj vyhľadať odbornú pomoc, a to čím skôr.

Rozdiely

Ako rozoznáte stres od úzkosti? Centrum na prevenciu domáceho násilia LOCIKA ponúka na webe stručný manuál. Tu sú základné znaky stresu a úzkosti.

Čo majú spoločné: zrýchlený tep, zrýchlené dýchanie, problémy s koncentráciou, zažívacie ťažkosti, únava, vyčerpanie, problémy so spánkom, svalové napätie, vnútorné tenzie

Čo signalizuje, že ide o stres: hnev, náladovosť, podráždenosť, pocit preťaženia

Čo signalizuje, že ide o úzkosť: potenie, nervozita, nepokoj, strach, bolesť na hrudi, triaška
(Zdroj: Centrum LOCIKA)





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >