Rodičovské dávky mierne stúpnu, zvýšia sa prídavky aj daňový bonus

SITA, pt, 4. júna 2019 o 10:14

Nižšie dane a vyššie dávky, hoci len o pár eur. To všetko sa upraví vzhľadom na nové sumy životného minima, ktoré každoročne k 1. júlu ustanovuje štát. Tento rok by sa malo životné minimum zvýšiť o 2,5 percenta, a rovnako teda aj prídavky na deti či daňový bonus za dieťa.

Úpravu dávok a daní najviac pocítia pracujúci rodičia detí do šesť rokov.

Foto: shutterstock.com

Ministerstvo práce navrhuje, aby životné minimum na dospelú osobu bolo od júla 210,20 eura, čo je o 5,13 eura, teda 2,5 %, viac než doteraz.

Od životného minima sa potom odvíjajú aj ďalšie dávky, okrem spomínaných rodičovských napríklad aj minimálny predčasný dôchodok či dávky v hmotnej núdzi. Ale pozor, hoci sa životné minimum zvyšuje už teraz v lete, dávky až od januára.

Ak vláda návrh rezortu práce odobrí, rodičia si na svoje dieťa budú môcť v budúcom roku z daní odpočítať viac než doteraz.

Rodičovi dieťaťa staršieho ako šesť rokov sa daň zníži o ďalších 56 centov mesačne, teda dokopy o 22,73 eura. Ak dieťa nedovŕšilo šesť rokov, rodič si zaňho bude môcť odpočítať ešte viac - o 1,12 eura oproti súčasnosti, čiže daň bude nižšia dokopy o 45,46 eura.

Prídavok na dieťa, ktorý dostávajú všetci, aj nepracujúci rodičia, má od začiatku budúceho roka stúpnuť o 61 centov na 24,95 eura. O 2,5 percenta sa má zvýšiť aj náhradné výživné od štátu, príspevky na podporu náhradnej starostlivosti o dieťa či dávky v hmotnej núdzi.

Suma životného minima sa má pri druhej posudzovanej osobe zvýšiť o 3,58 eura na 146,64 eura. Na nezaopatrené dieťa, resp. zaopatrené neplnoleté dieťa má suma životného minima stúpnuť o 2,35 eura na 95,96 eura.

Životné minimum sa každoročne upravuje k 1. júlu o koeficient rastu čistých peňažných príjmov podľa údajov Štatistického úradu alebo o koeficient rastu životných nákladov nízkopríjmových domácností podľa toho, ktorý z týchto údajov je nižší. Rozhodujúcim obdobím, za ktoré sa zisťuje rast životných nákladov nízkopríjmových domácností, je obdobie od apríla minulého roka do apríla tohto roka. Podľa Štatistického úradu bol rast životných nákladov nízkopríjmových domácností za rozhodujúce obdobie 2,5-percentný, kým rast čistých peňažných príjmov na jednu osobu za prvý štvrťrok tohto roka v porovnaní s prvým štvrťrokom vlaňajška bol 5,8-percentný.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Úrady a peniaze - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >