Budú platiť rodiny s malými deťmi nižšie dane?

pt, SITA, 12. októbra 2018 o 18:30

Rodiny s malými deťmi by si od budúcej jari mohli finančne prilepšiť. V koalícii sa diskutuje o tom, aby získali väčšie úľavy na daniach, oproti dnešku dvojnásobné.

Rodičom predškolákov by sa mohli v budúcom roku znížiť dane.

Foto: shutterstock.com

S návrhom prišla strana Most-Híd. Podľa nej by sa mohol daňový bonus na deti do 6 rokov veku zvýšiť oproti dnešku na dvojnásobok, a to od 1. apríla budúceho roka. Znamenalo by to, že by si rodičia predškolákov mohli z daní odpočítať 22,17 eur mesačne, teda 266,04 eur ročne. Daňový bonus je suma, ktorú si môže jeden z rodičov odpočítať priamo z daní. Podmienkou je, aby bol zamestnaný alebo evidovaný ako samostatne zárobkovo činná osoba.

Podľa poslankyne Irén Sárközy (Most-Híd) rodiny s predškolákmi najviac potrebujú pridať, pretože často žijú iba z jedného príjmu. "Vychádzali sme z dlhodobých štatistík, ktoré hovoria, že najviac ohrozenou skupinou sú práve takéto mladé rodiny," povedala. Zvýšiť daňový bonus všetkým, tak, ako to žiada opozícia, nie je podľa nej možné, pretože vláda sa snaží dosiahnuť vyrovnaný rozpočet v budúcom roku.

Štátny tajomník ministerstva práce Ivan Švejna verí, že pre navrhovanú zmenu nájdu v parlamente podporu aj u opozičných poslancov. Ide totiž podľa neho o správne opatrenie zamerané na podporu občanov. Zároveň pripomenul, že v súčasných podmienkach sme na Slovensku svedkami takzvaného skrytého zdaňovania. "Mzdy rastú, ale odpočítateľné položky nerastú, preto sa vyberá viacej daní. Toto je taká radikálna pomoc, že zdvojnásobuje daňový bonus," uviedol Švejna.

Ak návrh prejde v parlamente v navrhovanom znení, rozpočtové výnosy z daní z príjmov v budúcom roku klesnú podľa odhadov strany Most-Híd o 39,7 mil. eur. Dopad zdvojnásobenia daňového bonusu na deti do 6 rokov v roku 2020 predpokladajú na úrovni 74,6 milióna eur a v roku 2021 v objeme 80,2 milióna eur.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Úrady a peniaze - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >