Recept na víkend: Skvelé sladké i slané kaše, ktoré môžu jesť aj bábätká

Patricia Poprocká, 1. júna 2024 o 05:49

Pri najmenších deťoch máme často obavy, čo im môžeme dať jesť, aby sme im náhodou nespôsobili bolesti bruška alebo iné komplikácie. Neraz sa preto uchyľujeme k nákupom pre ne určených polotovarov v dobej viere, že tam má dieťa všetko čo potrebuje. Verte ale, že oveľa zdravšie jedlá im vieme pripraviť doma, smelo do toho!

S chuťou do toho! Ani pri bábätkách sa nemusíte báť experimentovať s príchuťami, vyhnite sa cukru a soli.

Foto: shutterstock

Ponúkame vám tri kaše – sladké i slané, plné výživných látok, ktoré môžete jesť pokojne celá rodina, bez ohľadu na vek. A áno, naozaj bez obáv aj najmladší členovia.

Ryžová kaša

Najvhodnejšia je biela basmati ryža. Primerané množstvo ryže (podľa počtu stravníkov) prepláchneme a dáme variť len tak, vo vode. Kto chce, môže nechať aj odstáť na noc, aby sa lepšie rozvarila. Varíme na miernom ohni približne 20 minút, priebežne premiešavame. Doplníme ju troškou kvalitného tuku a dochutíme – napríklad vanilkou, škoricou a ovocím. Vhodný je banán, maliny, čučoriedky, nastrúhané jablko či hruška – pokojne aj mix toho všetkého. Cukor nepridávame, ani med, ovocie je sladké dostatočne.

Pšenoto

Vo vode uvaríme pšeno (proso), kým nie je mäkké. Na panvici zohrejeme trošku olivového oleja, na ktorom osmažíme nastrúhanú cuketu a mrkvu. Zmiešame a chvíľku necháme variť, aby to získalo kašovitú konzistenciu. Môžete však podávať aj takto. Dochutíme bylinkami, troškou papriky a čierneho korenia, najmenším deťom nesolíme.

Na všetko vhodná pohánka

Je nesmierne zdravá a je dobré, ak si deti zvykajú na jej chuť už odmalička. Uvarte pohánku vo vode, nesoľte. Aby ste zjemnili jej chuť, po prvom zovretí vodu zlejte a varte v ďalšej. Ak je pohánka mäkká, dochuťte ovocím alebo namäkko uvarenou zeleninou. Mrkva, brokolica, hrášok, karfiol – je to na vás, všetko chutí skvele. Aj tu platí, že najmenším necukríme ani nesolíme. Byliniek a korenín sa však báť netreba, aj keď v prípade pohánky ich ani netreba, chuť je výrazná sama o sebe.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Recept na víkend - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >