Tiramisu má rôzne podoby, vytvorte si vlastné podľa svojej chuti.
Foto: PRAVDA, Robert HüttnerNa cesto budeme potrebovať 6 vajec, 6 lyžíc polohrubej múky, 6 lyžíc cukru (postačia aj tri či štyri), tretinu roztopeného masla a vanilku.
Z týchto surovín urobíme klasické piškótové cesto. Ak chceme dodržať postup „profíkov“, tak žĺtky a polovicu cukru vyšľaháme zvlášť, rovnako aj bielka s druhou polovicou na tuhý sneh. Do žĺtkovej peny pridáme najprv múku a potom po lyžiciach aj sneh. Napokon celú zmes vlejeme do roztopeného masla a dáme piecť.
Pečieme na 180 stupňoch zhruba 15 minút a medzitým si môžeme pripraviť náplň. Na tú nám treba pol šálky čiernej kávy a troška orieškového či mandľového likéru. Ak však chceme verziu pre deti, môžeme likér vynechať a kávu nahradiť napríklad meltou alebo kakaovým práškom rozpusteným vo vode či mlieku. Tým pokvapkáme upečené cesto.
Keď vychladne, natrieme naň krém. Ten tvorí šľahačka (zo štvrť až pol litra smotany) zmiešaná s krémom mascarpone. Na ochutenie pridáme troška vanilky a máličko, ale naozaj máličko, cukru. Posypeme tmavým kakaom a dáme stuhnúť do chlaničky.