Kúsok Portugalska vo formičke.
Foto: Patricia PoprockáPotrebujeme: lístkové cesto, môžeme si ho vyrobiť aj vlastné, recept na tomto linku, 6 žĺtkov, 150 ml vody, pol litra plnotučného mlieka, 60 gramov múky, vanilka, 200 gramov cukru, citrón, štipka soli, 1 celá škorica
Postup: Zmiešame cukor, vodu, citrónovú kôru, vanilku a škoricu. Na sporáku privedieme do bodu varu.
V druhom hrnci zmiešame mlieko, múku a soľ, kým sa nespoja. Tiež varíme, zhruba päť minút za neustáleho miešania do hustého krému. Potom odstavíme a necháme chladnúť asi 10 minút. Potom do zmesi zašľaháme vaječné žĺtky. Napokon vlejeme cukrový sirup.
Lístkové cesto nakrájame na rovnaké kúsky a dáme do formičiek na muffiny, prípadne do papierových košíčkov tak, aby troška presahovalo vrchné okraje.
Do takto pripravených formičiek vlejeme puding, asi do ¾. Dáme piecť na najvyššiu možnú teplotu – väčšina rúr ju má 250 stupňov, ak máte výkonnejšiu, tak aj na 290 stupňov. Pečieme zhruba 10-12 minút. Ak puding začína hnednúť, vyberieme z rúry. Najchutnejšie sú teplé, posypané škoricou.