Recept na víkend Pastel de nata – Slávne portugalské pudingové koláčiky

Patricia Poprocká, 4. marca 2023 o 04:25

Nemusíte cestovať do Portugalska, aby ste ochutnali povestné pastel de nata, portugalské pudingové koláčiky. Dajú sa ľahko pripraviť aj u nás. Kombinácia pudingu a lístkového cesta troška možno pripomína našu štrúdľu, ale naozaj len troška. Lahodná krémová pochúťka, ktorú si určite obľúbite.

Kúsok Portugalska vo formičke.

Foto: Patricia Poprocká

Potrebujeme: lístkové cesto, môžeme si ho vyrobiť aj vlastné, recept na tomto linku, 6 žĺtkov, 150 ml vody, pol litra plnotučného mlieka, 60 gramov múky, vanilka, 200 gramov cukru, citrón, štipka soli, 1 celá škorica

Postup: Zmiešame cukor, vodu, citrónovú kôru, vanilku a škoricu. Na sporáku privedieme do bodu varu.

V druhom hrnci zmiešame mlieko, múku a soľ, kým sa nespoja. Tiež varíme, zhruba päť minút za neustáleho miešania do hustého krému. Potom odstavíme a necháme chladnúť asi 10 minút. Potom do zmesi zašľaháme vaječné žĺtky. Napokon vlejeme cukrový sirup.

Lístkové cesto nakrájame na rovnaké kúsky a dáme do formičiek na muffiny, prípadne do papierových košíčkov tak, aby troška presahovalo vrchné okraje.

Do takto pripravených formičiek vlejeme puding, asi do ¾. Dáme piecť na najvyššiu možnú teplotu – väčšina rúr ju má 250 stupňov, ak máte výkonnejšiu, tak aj na 290 stupňov. Pečieme zhruba 10-12 minút. Ak puding začína hnednúť, vyberieme z rúry. Najchutnejšie sú teplé, posypané škoricou.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Recept na víkend - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >