Akurát do ruky. Ilustračná snímka.
Foto: Michaela SmolováPotrebujeme k nim: Lístkové cesto, syr Nivu a rascu prípadne sézamové semiačka. Na jedno cesto jeden-dva trojuholníky syra, podľa ich veľkosti a toho, akú intenzívnu chuť obľubujete.
Ak nie ste zástancom polotovarov, na konci článku nájdete aj recept na prípravu domáceho lístkového cesta, teraz sa venujme pagáčikom.
Príprava je jednoduchá: Lístkové cesto rozvaľkajte na veľkosť dosky a na jeho povrch rozdrobte Nivu. Preložte niekoľkokrát a znova rozvaľkajte. Potom už bez pridania Nivy cesto preložte ešte raz a znova rozvaľkajte. Malo by to stačiť, ak ho však chcete prepracovanejšie, môžete tak urobiť ešte raz či dvakrát.
Po poslednom vaľkaní nechajte cesto hrubé niečo medzi pol centimetrom a centimetrom. Maličkým pohárikom, najlepšie štamperlíkom, vykrajujeme kolieska. Ukladáme na plech a pred pečením ich ešte potrieme vajíčkom a posypeme rascou alebo sézamom.
Po upečení sa dajú hneď jesť, ale vydržia aj niekoľko dní.
Domáce lístkové cesto
Vypracujeme najprv tukové cesto, teda jedno maslo so 100 gramami múky. Dáme do chladničky odležať.Pripravíme druhú časť, závinové cesto. A to zo 150 gramov hladkej múky, jedného žĺtka, štipky soli, dvoch čajových lyžičiek octu a 75 mililitrov vlažnej vody.
Necháme ho odpočinúť 15 minút, potom ho rozvaľkáme. Do jeho stredu položíme tukové cesto, zabalíme a rozvaľkáme. Potom ešte raz poprekladáme na tretiny či štvrtiny a necháme odpočívať 15 minút. Potom môžeme s cestom pracovať podľa vyššie uvedeného receptu.
Celý fotorecept nájdete na tomto linku Varechy.