Recept na víkend Medovníčky od babičky s malým tajomstvom skvelej príchute

Patricia Poprocká, 5. decembra 2020 o 04:47

Aké by to boli sviatky bez medovníkov, ich pečenie neodmysliteľne patrí do tohto predvianočného času. Väčšina má už zrejme svoje osvedčené a obľúbené recepty, tento náš dnešný má už takmer sto rokov. Ak máte radi zmenu, vyskúšajte!

S bielou ozdobou na krásu, s orieškom na skvelú chuť.

Foto: PRAVDA, Ľuboš Pilc

Tieto medovníčky nie sú prisladké a majú v sebe všetky tie pravé vianočné chute a vône: klinčeky, škoricu, orechy... Sú mäkučké, nadýchané a vďaka drobnému triku aj troška svieže. Nech sa páči recept:

Cesto si pripravte deň vopred, malo by aspoň 12 hodín stáť.

Potrebujete naň: kilo múky (babičkin recept udáva hladkú extra špeciál, môžete však použiť akúkoľvek máte doma), 4 vajíčka, niekoľko rozdrvených klinčekov (podľa toho, aké aromatické ich chcete), škoricu (1-2 kávové lyžičky, podľa chuti), sódu bikarbónu (2,5 kávovej lyžičky) a zmes, ktorú pripravíte na sporáku nasledovne:

V 1 deci mlieka rozpustite 100 gramov masla, 250 gramov medu a 200 gramov cukru (najlepšie hnedého, ak máte radi sladšie, môžete i 250 gramov).

Nechajte iba rozpustiť a vlejte do cesta, ktoré rukou v miske vypracujte.

Na druhý deň ho rozvaľkajte na asi polcentimetrovú hrúbku (rátajte s tým, že počas pečenia narastú) a vykrajujte koláčiky. Na každý potom dajte orech a potrite vajíčkom. Pečte na 120-150 stupňoch Celzia, podľa typu rúry.

Aby ste dosiahli osviežujúcu chuť, bezprostredne po vytiahnutí z rúry, ešte zahorúca, medovníčky potrite vaječným žĺtkom zmiešaným s citrónovou šťavou, prípadne iba citrónovou šťavou.

Medovníčky sú hotové, veríme, že budú chutiť!





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Recept na víkend - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >