S bielou ozdobou na krásu, s orieškom na skvelú chuť.
Foto: PRAVDA, Ľuboš PilcTieto medovníčky nie sú prisladké a majú v sebe všetky tie pravé vianočné chute a vône: klinčeky, škoricu, orechy... Sú mäkučké, nadýchané a vďaka drobnému triku aj troška svieže. Nech sa páči recept:
Cesto si pripravte deň vopred, malo by aspoň 12 hodín stáť.
Potrebujete naň: kilo múky (babičkin recept udáva hladkú extra špeciál, môžete však použiť akúkoľvek máte doma), 4 vajíčka, niekoľko rozdrvených klinčekov (podľa toho, aké aromatické ich chcete), škoricu (1-2 kávové lyžičky, podľa chuti), sódu bikarbónu (2,5 kávovej lyžičky) a zmes, ktorú pripravíte na sporáku nasledovne:
V 1 deci mlieka rozpustite 100 gramov masla, 250 gramov medu a 200 gramov cukru (najlepšie hnedého, ak máte radi sladšie, môžete i 250 gramov).
Nechajte iba rozpustiť a vlejte do cesta, ktoré rukou v miske vypracujte.
Na druhý deň ho rozvaľkajte na asi polcentimetrovú hrúbku (rátajte s tým, že počas pečenia narastú) a vykrajujte koláčiky. Na každý potom dajte orech a potrite vajíčkom. Pečte na 120-150 stupňoch Celzia, podľa typu rúry.
Aby ste dosiahli osviežujúcu chuť, bezprostredne po vytiahnutí z rúry, ešte zahorúca, medovníčky potrite vaječným žĺtkom zmiešaným s citrónovou šťavou, prípadne iba citrónovou šťavou.
Medovníčky sú hotové, veríme, že budú chutiť!