Zdravšie pečenie: 10 receptov na koláčiky s pridanou hodnotou

gb, 23. apríla 2022 o 04:00

Žiadny biely cukor ani biela múka, upečte si na víkend niečo zdravšie. Vymeňte klasické suroviny za ich hodnotnejšie alternatívy a obohaťte svoje koláčiky o nutrične hodnotné semienka, ovocie alebo dokonca zeleninu. Toto sú sladké dobroty s pridanou hodnotou!

Zdravá čokoládová torta Čokoholik.

Foto: Varecha.sk

Desať skvelých zdravších sladkých receptov ponúka kulinársky web www.varecha.sk. Na tomto odkaze si môžete vybrať z bohatých možností. Máte tento víkend skôr chuť na banánový chia chlebík, celozrnnú bábovku so stéviou, voňavý ovseno-jablkový koláč, celozrnné medové kolieska so sezamom, mramorovo-pohánkovú bábovku, najlepšie fit orechové muffiny bez múky, tekvicový koláč, skvelú ovocnú tortu bez múky, cukru a vajíčok, zdravý lyžicový závin alebo na zdravú čokoládovú tortu, ktorej recept nájdete nižšie?

Zdravá čokoládová torta Čokoholik

Suroviny180 g mrkvy
3 veľké zrelé banány
1/4 hrnčeka jablkového pyré
1/4 hrnčeka roztopeného kokosového oleja
1 hrnček vody
2 hrnčeky ovsených vločiek
1 hrnček kokosového alebo trstinového cukru
3/4 hrnčeka kakaa
2 ČL kypriaceho prášku (alebo sóda bikarbóna)
1 ČL vanilkového extraktu
štipka morskej soli

Na krém:
2 ks zrelého avokáda
1/2 hrnčeka trstinového cukru
1/4 hrnčeka kakaa
1 ČL vanilkového extraktu

Poznámka: 1 hrnček = 250 ml.

Postup:
1. Ovsené vločky rozmixujeme alebo pomelieme na múku. Banány a mrkvu si v mixéri rozmixujeme na pyré (ak to mixér nezvláda, prilejeme aj vodu).

2. V miske si zmiešame vzniknuté pyré s ostatnými mokrými ingredienciami a následne do nich primiešame aj všetky ostatné suroviny. Cesto poriadne zamiešame a vylejeme do olejom vystriekanej alebo papierom na pečenie vystlatej tortovej formy (s priemerom zhruba 25 cm).

3. Tortu pečieme 40 minút na 180 stupňoch. Po dopečení tortu necháme vychladnúť a následne ju prerežeme na polovicu. Torta bude vnútri vláčna, teda ju režte opatrne.

4. Krém si pripravíme rozmixovaním všetkých surovín na plnku v mixéri dohladka. Polovicu krému rozotrieme do vnútra torty, poukladáme naň zvolené ovocie a prikryjeme druhou časťou torty. Zvyšný krém rozotrieme po jej okrajoch a vrchu.

5. Tortu je najlepšie nechať stuhnúť cez noc v chladničke. Dobrú chuť.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Recept na víkend - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >