Zdravá čokoládová torta Čokoholik.
Foto: Varecha.skDesať skvelých zdravších sladkých receptov ponúka kulinársky web www.varecha.sk. Na tomto odkaze si môžete vybrať z bohatých možností. Máte tento víkend skôr chuť na banánový chia chlebík, celozrnnú bábovku so stéviou, voňavý ovseno-jablkový koláč, celozrnné medové kolieska so sezamom, mramorovo-pohánkovú bábovku, najlepšie fit orechové muffiny bez múky, tekvicový koláč, skvelú ovocnú tortu bez múky, cukru a vajíčok, zdravý lyžicový závin alebo na zdravú čokoládovú tortu, ktorej recept nájdete nižšie?
Zdravá čokoládová torta Čokoholik
Suroviny180 g mrkvy3 veľké zrelé banány
1/4 hrnčeka jablkového pyré
1/4 hrnčeka roztopeného kokosového oleja
1 hrnček vody
2 hrnčeky ovsených vločiek
1 hrnček kokosového alebo trstinového cukru
3/4 hrnčeka kakaa
2 ČL kypriaceho prášku (alebo sóda bikarbóna)
1 ČL vanilkového extraktu
štipka morskej soli
Na krém:
2 ks zrelého avokáda
1/2 hrnčeka trstinového cukru
1/4 hrnčeka kakaa
1 ČL vanilkového extraktu
Poznámka: 1 hrnček = 250 ml.
Postup:
1. Ovsené vločky rozmixujeme alebo pomelieme na múku. Banány a mrkvu si v mixéri rozmixujeme na pyré (ak to mixér nezvláda, prilejeme aj vodu).
2. V miske si zmiešame vzniknuté pyré s ostatnými mokrými ingredienciami a následne do nich primiešame aj všetky ostatné suroviny. Cesto poriadne zamiešame a vylejeme do olejom vystriekanej alebo papierom na pečenie vystlatej tortovej formy (s priemerom zhruba 25 cm).
3. Tortu pečieme 40 minút na 180 stupňoch. Po dopečení tortu necháme vychladnúť a následne ju prerežeme na polovicu. Torta bude vnútri vláčna, teda ju režte opatrne.
4. Krém si pripravíme rozmixovaním všetkých surovín na plnku v mixéri dohladka. Polovicu krému rozotrieme do vnútra torty, poukladáme naň zvolené ovocie a prikryjeme druhou časťou torty. Zvyšný krém rozotrieme po jej okrajoch a vrchu.
5. Tortu je najlepšie nechať stuhnúť cez noc v chladničke. Dobrú chuť.