Recept na víkend: Fašírky na 5 rôznych spôsobov, mäsové aj pre vegánov

Patricia Poprocká, 23. mája 2020 o 04:40

Premýšľate, čo dnes navariť? Pri hľadaní inšpirácie je tu pre vás naša nová rubrika Recept na víkend. Každú sobotu vám v nej prinesieme náš tip na víkendové jedlo. Dnes sú to fašírky pre všetkých – mäsové, vegetariánske aj vegánske. Veríme, že vás niektorý z nasledujúcich piatich druhov osloví.

Fašírky možno podávať teplé i studené, chutia s akoukoľvek prílohou.

Foto: Magazín Varecha

Príprava fašírok, ak ich chceme urobiť poriadne, si vyžaduje trocha viac času. Toto jedlo je však potom vďačné v tom, že ich môžete jesť aj na studeno, ľahko zabaliť ako občerstvenie na nejaký výlet alebo piknik. Chutia s akoukoľvek prílohou, kvasenou aj čerstvou zeleninou a dajú sa jesť aj na druhý deň. Majú množstvo variácií – pre vegetariánov, vegánov i milovníkov starej vyprážanej klasiky. Piecť ich môžete na masti, oleji, kokosovom tuku, podľa toho, čo preferujete.

1. Mäsová klasika

Nie je fašírka ako fašírka, na mäse záleží. V obchodoch dostanete kúpiť už pomleté, lepšie je však namlieť si vlastné, aj keď sa viac narobíte. Viete si však takto pripraviť fašírku podľa vašej chuti, aby nebola príliš mastná alebo pomletá nahrubo. A vzhľadom na početné potravinové škandály máte aj istotu, že viete, čo jete. Do mletia môžete zapojiť aj deti, je to pre ne väčšinou zaujímavá činnosť.

Do mäsa potom pridajte podľa chuti pretlačený alebo rozmixovaný cesnak, cibuľu, vajíčko, soľ, čierne korenie, prípadne môžete nastrúhať aj trocha syra. Dôležité je všetko dôkladne premiešať a tvarovať medailóniky. Potom obalíme a pečieme. Kto má rád chrumkavejší povrch, môže ich obaliť v klasickom trojobale, bohate však postačí aj len čistá strúhanka.

2. Z ovsených vločiek

12 polievkových lyžíc ovsených vločiek povaríme v 6 dcl vody, kým masa nezhustne. Necháme vychladnúť, medzitým si opražíme na masle na drobno nakrájanú cibuľku, ktorú potom zmiešame s vločkami. Pridáme tam rozlačený cesnak, vajíčko (prípadne dve), soľ, čierne korenie a trocha strúhanky. Všetko pomiešame, potom obalíme v strúhanke a pečieme. Na rozdiel od mäsových stačí kratšie, keďže vločky sú už uvarené.

3. Vegánske z cíceru (falafel)

Niektorí ich možno poznáte z kebabových stánkov rýchleho občerstvenia, rovnako chutné a navyše zdravé si ich môžete veľmi jednoducho pripraviť aj doma.

Na 12 hodín namočte 450 gramov cíceru v studenej vode. (Pozor, nevarte ho, ani nepoužívajte z konzervy, lebo sa fašírky rozpadnú). Potom vodu zlejte a cícer rozmixujte s dvoma cibuľami a štyrmi až ôsmimi (podľa veľkosti) strúčikmi cesnaku. Pridajte trocha múky, aby zmes držala pohromade. Osoľte a pridajte koreniny. Tie sú v tomto prípade veľmi dôležité, dodávajú falafelu osobitnú chuť. Pridajte kari, estragón, zelený petržlen, rímsku rascu, koriander. Kto má rád pikantnejšie, môže to skúsiť aj s čili alebo kajenským korením. Ochutnajte a dochuťte podľa toho, čo sa vám žiada viac.

Vytvarujte medailónky a rýchlo opečte na vybranom rastlinnom tuku. Cícerové fašírky netreba v ničom obaľovať, po opečení sa vytvorí chrumkavý obal.

4. Zeleninovo-syrové

Zozbierajte zeleninu z „čo týždeň dal“, prípadne si pripravte čerstvú. Čokoľvek, čo máte – nastrúhajte mrkvu, kaleráb, petržlen, nakrájajte kratučko predvarený karfiol, kel, brokolicu. Pridajte vajíčko a nastrúhaný tvrdý syr. Môžete aj semienka (sézamové, slnečnicové, ľanové) prípadne ovsené či ražné vločky. Ochuťte soľou, čiernym korením a čímkoľvek, čo máte radi. Ak sa vám nezdá hustota, pridajte aj trocha krupice. Obaľte v strúhanke a opečte.

5. Sójové

Variant mäsových, akurát použijeme namiesto mäsa sójovú drť. Tú obvaríme podľa návodu, dobré je pridať do vývaru dostatok korenín, aby dobre chutila. Dbajte tiež na to, aby sa drť varila dostatočne dlho a aby ste ju potom čo najdôkladnejšie vyžmýkali. Zbaví sa tak pachute. Potom pridajte vajíčko, cesnak, cibuľu, môžete tiež trocha syra, prípadne aj zeleniny. Ako vám chutí. Obaľte v strúhanke, prípadne v trojobale a opečte.

Prajeme vám dobrú chuť!





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Recept na víkend - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >