12 najčastejších chýb pri varení. Robíte ich aj vy?

Gabriela Bachárová, 22. apríla 2020 o 05:00

V čase karantény varíte doma oveľa viac, deti nechodia do škôlky ani do školy a veľká časť zamestnancov má kanceláriu v obývačke. A tak sa k sporáku dostanete aj viackrát denne. Neopakujete však pri tom stále tie isté chyby, pre ktoré nie je výsledok dokonalý?

Varte bez chýb.

Foto: Shutterstock.com

1. Neopekáte sprudka mäso

Mäso, ktoré chcete piecť v rúre, najskôr sprudka opečte na poriadne rozpálenej panvici s poriadne rozpáleným tukom. Po upečení tak zostane pekne šťavnaté. Ten postup si osvojte aj vtedy, keď idete mäso dusiť.

2. Solíte mäso pred pečením

Mäso soľte a koreňte až po tom, čo je upečené. Ak by ste to urobili na začiatku či v priebehu prípravy, hrozí, že sa vplyvom soli vysuší a vplyvom korenia zhorkne. Korenie sa navyše pripaľuje.

3. Nedoprajete pečenému odpočinok

Upečené mäso nechajte asi na päť minút odpočinúť pod alobalom (celé kurča potrebuje asi 20 minút), nekonzumujte ho okamžite. Bude tak oveľa šťavnatejšie, pretože získa čas vstrebať šťavu do vlákien. Ak sa doň hneď pustíte, šťava vytečie von.

4. Suroviny nevkladáte do studenej vody

Ak chcete získať vynikajúcu chuť samotnej polievky (typicky vývar), suroviny vkladajte do studenej vody. A naopak, ak chcete, aby chuťovo vynikli predovšetkým jednotlivé potraviny, z ktorých polievku pripravujete, vkladajte ich až do teplej vody (či vývaru, ak pokrm pripravujete z neho).

5. Varíte polievku prirýchlo

Ak chcete mať chuťovo skvelú polievku, nevarte ju sprudka, ale pomaly, na tom najmenšom ohni. Zvlášť sa to týka vývarov. Len pomalým varením zo seba suroviny vydajú to najlepšie, rýchle varenie spôsobuje, že mäso zostane suché a zelenina sa rozvarí. Ako poznáte, že na to idete dobre? Žiadne búrlivé klokotanie v hrnci, ale len sem tam nejak bublina.

6. Nepredpekáte mäso na vývar

Nedarí sa vám uvariť dokonalý vývar? Možno je problém v tom, že mäso a kosti nedávate predpiecť do rúry. Ak to urobíte, chuť vývaru bude lepšia. Pečte asi 20 minút pri 180 stupňoch.

7. Smažíte na nevhodnom oleji

Olivový či slnečnicový olej sa veľmi rýchlo prepaľujú, vznikajú tak zdraviu škodlivé látky a negatívne to ovplyvní aj chuť pokrmu. Oveľa lepšou voľbou je použiť olej repkový, ktorý je aj lacnejší.

8. Rozmrazujete mäso na linke

Rozmrazujete mäso na kuchynskej linke? Je to veľká chyba. Dávate tak šancu baktériám, navyše z mäsa uniká šťava. Lepšie je rozmrazovať ho asi 24 hodín v chladničke alebo v studenej vode, ktorú budete každých 30 minút meniť. Nevhodné je rozmrazovanie v mikrovlnke, kde už môže začať proces tepelnej úpravy.

9. Mäso pripravujete hneď, ako ho vyberiete z chladničky

Mäso nepečte okamžite po vybratí z chladničky, ale nechajte ho vždy asi 15 až 20 minút odpočinúť pri izbovej teplote. Ak ho pripravujete studené, neprepečie sa rovnomerne, bude mať vysušený povrch.

10. Jedna panvica na všetko

Pripravujete pokrmy len na jednej, nepriľnavej panvici? Dusené mäso aj palacinky? Zatiaľ čo v prípade palaciniek ide o dobrú voľbu, najčastejšie používaná teflónová panvica sa pre prípravu mäsa nehodí, oveľa lepšou voľbou je obyčajná železná alebo liatinová panvica, ktoré zaručia rovnomerné prepečenie mäsa.

11. Používate cesnak v nevhodnú dobu

Cesnak vložený do rozpáleného oleja zhorkne, čo negatívne ovplyvní celý pokrm. Maximálne ho duste na slabom plameni, ale ešte lepšie je používať ho až ku konci varenia či po jeho skončení, vtedy najlepšie rozvinie vôňu.

12. Voda na cestoviny je málo slaná

Je veľmi dôležité variť cestoviny v dostatočnom množstve soli, na 300 gramov cestovín sa odporúča asi jedna čajová lyžička. Je to dôležité pre výslednú chuť cestovín. Nezabúdajte ich variť v dostatočnom množstve vody a sprudka. Po uvarení ich už nepreplachujte studenou vodou, je to zbytočné.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >