Recept na víkend Cestoviny na tri spôsoby, jeden rýchlejší a chutnejší ako druhý

Patricia Poprocká, 26. novembra 2022 o 04:28

Sotva je rýchlejšie varené jedlo, ktoré väčšina detí zje s nadšením, ako cestoviny. Dnes vám ponúkame cestoviny na tri spôsoby – jeden jednoduchší ako druhý. A veríme, že i chutnejší a že si vyberiete.

Pri kúpe cestovín sa šetriť neoplatí, vyberte kvalitnejšie, aby sa nelepili a nerozvarili..

Foto: shutterstock.com

Základom chutných cestovín je, aby boli vyrobené z kvalitných surovín, ideálne sú semolínové, teda tie z tvrdej pšenice. Len tak sa nerozvaria a sú výživnejšie oproti tým z obyčajnej bielej múky. Cestoviny je najlepšie variť podľa návodu. No a ako tu sú naše tipy, ako ich potom dochutiť.

Zelené cestoviny (s kukuricou)

Načistite cesnak, nešetrite ním. Na pol kila cestovín pokojne aj celú hlávku, ak je maličká, tak i dve. Opražte ho na olivovom oleji (pozor, aby sa nespiekol) a pridajte špenát – môže byť mrazená zmes, ideál je domáci. Nechajte zovrieť, potom zmes odstavte a vymixujte do hladka. Dochuťte soľou, prírodnou vegetou a troškou čierneho korenia. Ak máte radi pikantné, pridajte i trochu čili. Zmiešajte s cestovinami a prípadne i kukuricou z konzervy. Dajte na tanier, posypte nastrúhaným parmezánom a konzumujte.

Tuniakové cestoviny

Na oleji opražte nadrobno pokrájanú cibuľu. Zalejte tuniakom z konzervy (kvalitnejšie sú kúsky než drť) a kelímkom bieleho jogurtu alebo kyslej smotany. Pridajte bylinky – tie sú v tomto prípade dôležité: oregano, trocha majoránky a bazalky a čierne korenie. Nešetrite nimi. Ak máte radi, pridajte na osvieženie aj olivy nakrájané na kolieska. Priveďte do bodu varu, podľa chuti ešte prípadne dosoľte, zmiešajte s cestovinami a podávajte.

Červené cestoviny

Na oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak, pridáme k tomu dve nadrobno nakrájané červené papriky, štyri väčšie paradajky (najlepšie zbavené šupiek, ak nemáte, vlejte tam už hotovú paradajkovú šťavu, passatu) a nakrájané olivy. Varíme, kým nie je zmes hladká. Potom dochutíme bazalkou a 20 gramami nastrúhaného parmezánu. Všetko spolu premiešame i s cestovinami. Pred podávaním posypeme ešte troškou parmezánu.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Recept na víkend - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >