Recept na víkend: Skvelé kuracie prsia – tri rôzne spôsoby, tri rôzne chute

Patricia Poprocká, 10. októbra 2020 o 04:21

Kuracie prsia patria medzi vďačné jedlá. Sú zdravé, pripravíte ich rýchlo a dokážu chutiť zakaždým úplne inak, ani nemáte pocit, že jete to isté mäso. Tu sú tri recepty, naozaj úplne rozdielne. Príprava i výsledok.

Aký spôsob prípravy si vyberiete?

Foto: shutterstock.com

Rýchle kung pao s orieškami a ryžou

Treba vám len zemiakový alebo kukuričný škrob, sójovú omáčku, olej a slané arašidy. Kuracie mäso nakrájajte na tenké rezančeky. V miske ich zmiešajte so škrobom tak, aby v ňom ostali obalené. Potom ich opečieme na panvici na rozpálenom oleji. Keď sú opečené aj mäkké, zalejeme ich sójovou omáčkou, aby pekne zhnedli. Napokon pridáme balíček slaných arašidových orieškov a ešte chvíľočku necháme na sporáku – aby sa oriešky ohriali a chute sa navzájom prepojili. To je všetko, jedlo je hotové. Nesolíme, nekoreníme, kuracie prsia chutia tak, ako majú. Vynikajúco. Najlepšie s ryžou ako prílohou.

Kuracie prsia s cestovinami, pórom, medom a čili

Tu sa trošku pri príprave zdržíte, ale nie veľmi a výsledok stojí za to. Potrebujete pripraviť zvlášť cestoviny, mäso s omáčkou a zvlášť pór.

Kuracie prsia nakrájame na plátky, okoreníme čiernym korením (pozor, ničím iným, len korením zatiaľ) a prudko ich opečieme na rozpálenom oleji. Potom oheň zmiernime, mäso necháme zmäknúť. Keď je hotové, vyberieme ho na dosku. Potrieme medom, nasolíme a nakrájame na tenké rezančeky.

Pripravíme omáčku. Do výpeku, ktorý zostal, pridáme trocha vína a sójovej omáčky. Varíme a dolejeme asi 4 deci sušenej zeleninovej zmesi zaliatej horúcou slanou vodou (niečo ako bujón, ale vyhnete sa éčkam a umelým zvýrazňovačom chuti). Aby to nebolo príliš riedke, zahustíme troškou kukuričného alebo zemiakového škrobu. Okoreníme s čili a ak máte radi sladšie, môžete ešte pridať trocha medu alebo hnedého cukru. Takto je omáčka hotová a môže sa zmiešať s mäsom.

Medzitým by sme mali ešte uvariť cestoviny – normálne podľa návodu, najlepšie penne, semolinové (z nahrubo mletej tvrdej pšenice).

Zostáva pripraviť už len pór. Dva póry (ak sú malé, môžete aj tri) nakrájajte na kolieska, posoľte a krátko poduste na masle. Naozaj krátko, aby príliš nezmäkol.
Potom všetko vo veľkej miske alebo hrnci zmiešajte dokopy a ihneď podávajte. Med, čili, pór, mäso a cestoviny vytvárajú skvelú kombináciu!

Rýchle rezne so zemiakmi

Slovenská klasika na záver. Ale žiadna piplačka s trojobalom, ani namrvená múka či strúhanka. Kuracie prsia nakrájajte na rezne. V miske rozbite vajíčka (podľa množstva mäsa a veľkosti vajec, na štyri porcie stačia dve vajíčka), zmiešajte s troškou hladkej múky a mlieka. Vznikne cestíčko podobné palacinkovému. Pridajte roztlačené strúčiky cesnaku, dochuťte soľou, čiernym korením, prípadne ešte troškou sušenej zeleninovej zmesi. Do toho vložte kuracie prsia a potom už len vyprážajte. Chutné rýchle rezne sú hotové raz-dva. Podávajte so zemiakmi, pripravenými na váš obľúbený spôsob, prípadne s chlebom a kyslou uhorkou.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Recept na víkend - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >