Chutná večera „z ničoho“. 3 rýchle ľahké jedlá, ktoré máte hotové za pár minút

Patricia Poprocká, 30. októbra 2021 o 04:27

Poznáte ten pocit, keď po príchode domov neviete, čo skôr, no v prvom rade treba niečo uvariť? Ponúkame vám tipy na tri rýchle večere (alebo obedy), ku ktorým toho veľa nepotrebujete, dokonca ani času.

Zelenina je vďačným pomocníkom pri dileme, čo variť, najmä ak nemáte na prípravu jedla práve veľa času.

Foto: shutterstock

Superrýchle soté

Zoberte čokoľvek, čo nájdete doma – mrkvu, kaleráb, zeler, karfiol, brokolicu, papriku, hrášok, kukuricu... Kombinácie môžu byť rôzne, všetky sú chutné. Nezabudnite na cesnak, tým šetriť netreba, je dôležitou zložkou tejto večere, dodá jej špecifickú príchuť. Zeleninu umyte a nakrájajte na kolieska, pridajte maslo. (Určite maslo, žiadnu náhradu, aby zelenina dostala tú správnu chuť.) Mierne posypte soľou a sušenou podrvenou zeleninou (zdravšia verzia vegety) a dajte na sporák dusiť. Okoreňte podľa chuti – nič nepokazíte, ak pridáte karí, kurkumu, koriander, hocičo, čo obľubujete. Neduste dlho, stačí, ak zelenina troška zmäkne. Ak dávate napríklad hrášok, ten pridajte až krátko pred odstavením, aby sa nerozvaril. V druhom hrnci si medzitým pripravte prílohu. Môže to byť pohánka, bulgur, kuskus, ryža, čokoľvek. Podávať môžete potom posypané s postrúhaným syrom alebo dať navrch lyžičku kyslej smotany či bieleho jogurtu.

Brokolicovo-pohánková zapekačka

Brokolicu jednoducho nakrájajte na menšie kúsky a vložte do misy, v ktorej ju budete zapekať v rúre. Pridajte podrvený syr Niva (na priemernú brokolicu stačí jeden trojuholník) a jednu parenicu nakrájanú na kocky. Prípadne to môže byť akýkoľvek iný syr, aký obľubujete alebo máte práve doma. Vložte do rúry na zhruba 200 stupňov. Medzitým si uvarte pohánku. Jednoducho, v osolenej vode ako cestoviny. Aby ste zmiernili jej typickú chuť (niekto ju príliš neobľubuje), tak po zovretí vodu sceďte a dovarte v novej. Keď je pohánka mäkká, čo je naozaj o pár minút, sceďte ju a zmiešajte v miske s brokolicou a syrom. Môžete to ešte zaliať troškou smotany, v ktorej rozšľaháte vajíčko, alebo len obyčajným bielym jogurtom. Dajte na chvíľu zapiecť a potom môžete podávať.

Zemiaky s hokkaido

Aj v tomto prípade platí – všetko spolu a naraz do rúry. Očistené zemiaky nakrájajte na kocky, rovnako aj tekvicu hokkaido. Tú zbavovať šupky nemusíte, len ju umyte a očistite od jadierok vnútri. Kto má rád, môže tam pridať ešte zo dve cibule, tiež nakrájané na kocky – zvýraznia chuť. Posoľte, okoreňte čiernym korením, červenou paprikou, pridajte trocha rozmarínu a oregána a dajte zapiecť. Krátko pred dokončením polejte smotanou, v ktorej rozšľaháte dve – tri vajíčka, ešte chvíľu zapečte a jedlo je hotové.

Nech vám chutí!





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Recept na víkend - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >