Zelenina je vďačným pomocníkom pri dileme, čo variť, najmä ak nemáte na prípravu jedla práve veľa času.
Foto: shutterstockSuperrýchle soté
Zoberte čokoľvek, čo nájdete doma – mrkvu, kaleráb, zeler, karfiol, brokolicu, papriku, hrášok, kukuricu... Kombinácie môžu byť rôzne, všetky sú chutné. Nezabudnite na cesnak, tým šetriť netreba, je dôležitou zložkou tejto večere, dodá jej špecifickú príchuť. Zeleninu umyte a nakrájajte na kolieska, pridajte maslo. (Určite maslo, žiadnu náhradu, aby zelenina dostala tú správnu chuť.) Mierne posypte soľou a sušenou podrvenou zeleninou (zdravšia verzia vegety) a dajte na sporák dusiť. Okoreňte podľa chuti – nič nepokazíte, ak pridáte karí, kurkumu, koriander, hocičo, čo obľubujete. Neduste dlho, stačí, ak zelenina troška zmäkne. Ak dávate napríklad hrášok, ten pridajte až krátko pred odstavením, aby sa nerozvaril. V druhom hrnci si medzitým pripravte prílohu. Môže to byť pohánka, bulgur, kuskus, ryža, čokoľvek. Podávať môžete potom posypané s postrúhaným syrom alebo dať navrch lyžičku kyslej smotany či bieleho jogurtu.Brokolicovo-pohánková zapekačka
Brokolicu jednoducho nakrájajte na menšie kúsky a vložte do misy, v ktorej ju budete zapekať v rúre. Pridajte podrvený syr Niva (na priemernú brokolicu stačí jeden trojuholník) a jednu parenicu nakrájanú na kocky. Prípadne to môže byť akýkoľvek iný syr, aký obľubujete alebo máte práve doma. Vložte do rúry na zhruba 200 stupňov. Medzitým si uvarte pohánku. Jednoducho, v osolenej vode ako cestoviny. Aby ste zmiernili jej typickú chuť (niekto ju príliš neobľubuje), tak po zovretí vodu sceďte a dovarte v novej. Keď je pohánka mäkká, čo je naozaj o pár minút, sceďte ju a zmiešajte v miske s brokolicou a syrom. Môžete to ešte zaliať troškou smotany, v ktorej rozšľaháte vajíčko, alebo len obyčajným bielym jogurtom. Dajte na chvíľu zapiecť a potom môžete podávať.Zemiaky s hokkaido
Aj v tomto prípade platí – všetko spolu a naraz do rúry. Očistené zemiaky nakrájajte na kocky, rovnako aj tekvicu hokkaido. Tú zbavovať šupky nemusíte, len ju umyte a očistite od jadierok vnútri. Kto má rád, môže tam pridať ešte zo dve cibule, tiež nakrájané na kocky – zvýraznia chuť. Posoľte, okoreňte čiernym korením, červenou paprikou, pridajte trocha rozmarínu a oregána a dajte zapiecť. Krátko pred dokončením polejte smotanou, v ktorej rozšľaháte dve – tri vajíčka, ešte chvíľu zapečte a jedlo je hotové.Nech vám chutí!