Rarita: V Košiciach sa po roku narodili už druhé štvorčatá, predtým dlho dlho nič

gb, 23. novembra 2022 o 04:45

Keď sa pred šiestimi týždňami Sofia, Matej, Alex a Maxim narodili, vážili od 1 150 do 1 750 gramov. V košickej nemocnici ich lekári vypiplali, a tak sú dve deti už doma s mamou a otcom, ďalšie dve si ešte na rodinné prostredie budú musieť chvíľku počkať.

Šťastní rodičia so svojimi štvorčatami.

Foto: UNLP

Po roku prišli na svet v Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura v Košiciach opäť štvorčatá. Sofia, Alex, Maxim a Matej sa narodili v polovici októbra mame Nikole (30) a otcovi Dominikovi Dubeckým (30). Informácia, že čakajú štyri detičky naraz, ich poriadne zaskočila. „Bol to šok, ale od prvej chvíle sme sa tešili. Celkom rýchle sme tú informáciu spracovali,“ rozpráva Nikola. Jej manžel pritakáva: „Bol to šok zmiešaný s radosťou. Ale samozrejme veľmi rýchle prevládla už len radosť.“

Sofia a Matejko sú už doma s rodičmi. Bračekovia Maxim a Alex potrebujú ešte chvíľu starostlivosť odborníkov. „Aby sme ich mohli prepustiť, musia splniť určité kritériá. Dieťatko si musí udržať svoju telesnú teplotu v postieľke v domácom prostredí, musí mať stabilné dýchanie a činnosť srdiečka a musí sa vedieť najesť z prsníka alebo fľaše,“ vysvetlila Vanda Chovanová, primárka Oddelenia neonatologickej intenzívnej medicíny Detskej fakultnej nemocnice v Košiciach.

Deti, ktoré sú už doma, sa môžu tešiť na nový režim i rodinné návštevy. „Samozrejme, najskôr si chceme zvyknúť na svoj život so štvorčiatkami my sami. Musíme si spraviť režim, aby sme to zvládli a potom budeme radi, keď k nám začnú chodievať rodinné návštevy,“ hovorí Nikola.

Mama sa teší svojmu dieťaťu.

Foto: UNLP

Prekvapenie po roku

Bábätká prišli na svet v 32. týždni a vážili od 1150 do 1750 gramov. S touto pôrodnou hmotnosťou išli okamžite do opatery neonatológov do Detskej fakultnej nemocnice.

Pre tím pôrodníkov Gynekologicko-pôrodníckej kliniky bol pôrod štvorčiat raritou, ktorú však už zažili pred rokom. Navyše ani pred rokom a ani teraz nešlo o umelé oplodnenie. Štvorčatá sa v nemocnici narodili naposledy pred 17 rokmi.

Profesionálny tím bol na viacpočetné tehotenstvo a samotný pôrod dobre pripravený. „Graviditu mamičky sme začali ambulantne sledovať približne od 16. gestačného týždňa. Pani Nikola bola u nás hospitalizovaná od 30. gestačného týždňa,“ rozpráva prednosta Gynekologicko-pôrodníckej kliniky Peter Urdzík.

Podobne ako pred rokom aj teraz sa podarilo pôrod realizovať až v 32. týždni. „Samozrejme, za ideálnych podmienok by sme chceli, aby boli plody v maternici čo najdlhšie. V prípade viacpočetnej gravidity však od určitého času dochádza k výraznému zväčšeniu maternice, ktorá už môže spôsobovať aj ťažkosti samotnej gravidnej žene,“ vraví lekár. V prípade Nikoly bolo v tehotenstve všetko v poriadku, o termíne pôrodu rozhodol stav a vývoj jedného z bábätiek.

Starostlivosť o gravidnú ženu s viacpočetnou graviditou je oveľa intenzívnejšia. Bez ohľadu na to, koľko detí čaká, musí absolvovať častejšie prenatálne poradne a zvyčajne aj opakované hospitalizácie. Tie bývajú niekedy aj dlhodobé. „Viacpočetná gravidita vyžaduje intenzívnejší dohľad lekárov, pravidelné ultrazvukové kontroly, počas ktorých sledujeme vývoj plodov, či niektoré alebo viacero nezaostáva v raste, poprípade, či niektoré z nich nie je ohrozené hypoxiou (nízky obsah kyslíka v krvi). V prípade týchto štvorčiat začal jeden z plodov výraznejšie zaostávať v raste, a preto sme po príprave kortikosteroidmi ukončili graviditu plánovaným cisárskym rezom. U štvorčiat sa obvykle realizuje okolo 32. gestačného týždňa,“ hovorí profesor.

Dôležitý je pritom celkový počet plodov. V niektorých prípadoch, keď je plodov päť a viac, sa uvažuje nad selektívnou fetocídou (fetoredukciou). Ide o zníženie počtu plodov, je to však mimoriadne emočne náročný výkon nielen pre lekára, ale najmä pre rodičov. „Pri viacpočetnej gravidite môže tiež dôjsť ku predčasnému odumretiu jedného z plodov. Komplikácie závisia aj od faktu, či ide o jednovaječné alebo dvojvaječné dvojčatá, jednovaječné sú obvykle viac rizikové. Zároveň je v týchto prípadoch vyššie riziko výskytu preeklampsie, vrodených vývojových chýb plodu, predčasného pôrodu či abrupcie, čiže predčasného odlúčenia placenty a podobne,“ uzatvára prednosta kliniky.

Otecko neskrýva radostné pocity.

Foto: UNLP

Veľké rodiny prijali veľkú správu s veľkou radosťou

Pre čerstvú mamičku štvorčiat bolo síce tehotenstvo náročné, ale zvládla ho bez väčších zdravotných komplikácií. Nikola skôr spomína na to, aké náročné boli prvé týždne po tom, keď sa dozvedeli, že čakajú štyri prírastky naraz. „Vtedy sme si ešte to tajomstvo museli držať len pre seba. Najbližším sme sa chceli zveriť až po prvom trimestri, takže ten začiatok bol ťažký. Aj neistota, či bude všetko v poriadku, aj to, že sa nemôžeme s nikým o to podeliť.“

Rodiny oboch manželov však zareagovali úžasne a mladá šesťčlenná rodina má plnú podporu z oboch strán. „Keď sme to oznámili doma, bola to obrovská radosť. Nenašiel sa nikto, kto by nás nepodporil a to bolo pre nás nesmierne dôležité. Veľmi nám to pomohlo rýchlo sa so situáciou vyrovnať,“ spomína Nikola. Napokon, niet sa čo čudovať.

Dominik má päť súrodencov a ona sama pochádza z dvanástich detí. „Obdivujem svoju mamku a ocka, ktorí nás dvanástich vychovali, veľmi si ich vážim za všetko, čo pre nás urobili,“ rozpráva čerstvá mamička a dodáva, že otec ich už žiaľ opustil. „Na náš štvorčlenný prírastok sa tešia celé naše veľké rodiny, ktoré sa už chystajú pomáhať a kočíkovať,“ rozprávala s úsmevom.

Keď mladá mamička zistila, že čaká štvorčatá, spojila sa s Veronikou Križalkovičou, aby si so skúsenejšou mamou štvorčiat mohla vymieňať rady a informácie. Rodina Križalkovičovcov má doma Huga, Damiána, Elišku a Noemi. Na svet prišli v Košiciach koncom októbra minulého roka a nedávno tak oslávili rok. Ich príbeh sme priniesli na tomto mieste. Želáme obom rodinám všetko len to najlepšie, najmä veľa zdravia a spokojnosti.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Prvý rok - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >